”Nu ne dăm seama că adunăm amintiri, pur și simplu, ne distrăm.’ Winnie de Pluș

Oare cum putem extrage momente fericite din trecut? Și cum putem crea momente fericite în prezent?

PONT PENTRU AMINTIRI FERICITE:
O dată pe an, mergeți într-un loc în care nu ați mai fost.

Câte zile din toți anii pe care i-am trăit ni le mai amintim? Și oare în câte clipe fericite ni se măsoară viaţa? Căci copii fiind, unitatea de măsură a vieții nu a existat. Problemele nu au existat, momentele triste nu ne trăiau atât de mult în suflet, iar soluții găseam pentru orice. Și totuși, prin care etapă a micii noastre existențe ne-am pierdut încrederea în frumusețea vieții și am încetat să mai colecționăm momente simple și frumoase, fară să ne mai concentrăm pe lucruri inutile?

Irosind viața, irosești tot ce ai. De fapt, ea nu-ți aparține de drept, dar este a ta. Paradoxal. N-ai cumpărat-o, n-ai cerut-o, ci ți s-a dat. E  un cadou care vine neașteptat, dar de care te bucuri pentru că e plin de surprize și de necunoscut. Şi ce-i mai fascinant decât să descoperi frumosul din spatele necunoscutului? Dar unde se pierde interesul pentru descoperire? Şi pofta de viaţă pe care o aveam când eram copii?

Meik Wiking spune că fericirea pe termen lung poate depinde de abilitatea fiecăruia de a crea o poveste pozitivă a vieții.

Aşadar, trebuie să învăţăm sa ne creăm propriul basm. De fapt, să ne reamintim. Revino puţin la copilul ce ţi-e amintire acum, dar care nu ducea lipsă de inspiraţie când era vorba de inventat poveşti, care mai de care mai înfloritoare.

Cred că suntem suma amintirilor pe care le avem. Cred cu tărie că până și comportamentul nostru, indiferent de situația la care ne raportăm, este efectul experiențelor trăite, pe care le numim amintiri când ne raportăm la timpul prezent.  Indiferent că vorbim de amintiri frumoase sau dureroase, toate ne-au învățat câte ceva: să ne bucurăm de lucruri simple, să ne îndrăgostim de sclipirea din ochii omului iubit, să găsim soluții împreună, să gătim x fel de mâncare, să iertăm și să ne iertăm, să continuăm să iubim, să ne descoperim propria valoare, frumusețea ce ne stă în suflet și sacrificiile de care suntem capabili.

De câte ori ai încercat să găsești partea frumoasă din tot ce ți s-a întâmplat și te-ai oprit pentru o secundă din a vedea doar partea rea?

Eu îmi iubesc toate amintirile și tot ce mi s-a întâmplat căci altfel știu că n-aș fi fost omul care sunt astăzi. Poate pentru tine nu sunt mult, dar pentru mine sunt tot ce am. Și mă iubesc așa, cu tot ce sunt și tot ce nu sunt. Și continui să colecționez amintiri fară să-mi fie frică de experiențe noi, de durere, de oameni, de trăiri, căci stiu că pentru orice problemă va exista si o soluție, iar drumurile pe care merg, indiferent că-s bune sau nu, știu sigur că o să mă ducă acolo unde trebuie să ajung. Asta o numesc încredere în mine și în propria viață, viață pe care o trăiesc pentru mine și nu pentru alții, încredere pe care o transpun în trăiri frumoase și speranțe nesfârșite.

Îmbată-te de viață! Ce te costă? Mai bine să trăiești o viață mahmur/ă de amintiri copleșitoare, decât o viață cu sufletul îngreunat de griji care n-a cunoscut nicicând frumusețea trăirii. Căci ți se dă o singură dată, și ce folos să o irosești?

Te-ai întrebat vreodată dacă există secrete pentru crearea  amintirilor fericite?

Meik Wiking spune că există 8 ingrediente foarte simple pentru crearea şi păstrarea amintirilor.

Din ce sunt alcătuite amintirile fericite şi ce face amintirile să rămână amintiri?

Să aruncăm o privire peste ce ne spune Meik Wiking în Arta de a-ţi crea amintiri  şi poate găsim răspunsul:

fructifică energia începuturilor – caută experienţe noi si fă-ţi zilele extraordinare.

♥ experienţe multisenzoriale – mergi dincolo de ceea ce vezi.

acordă atenţie – tratează-ţi momentele fericite ca pe o persoană iubită. 

creează momente semnificative – fă din momentele semnificative momente memorabile.

♥ animează totul cu multă emoţie – pune sângele în mişcare.

nu uita momentele culminate şi strădaniile – pietrele de hotar sunt memorabile, dar efortul depus pentru a ajunge la ele este de neuitat.

♥foloseşte poveşti pentru a zădărnici uitarea – împărtăşeşte poveştile.

memorie externă – scrie, fotografiază, înregistreză, colecţionează.

”Viețile noastre nu sunt zilele care au trecut, ci zilele pe care ni le vom aminti mereu.” – Meik Wiking

Scriind acest articol, mi-am adus aminte de emoţia cu care Andra Zelinski vorbea despre copilărie într-un articol de pe site-ul ei acum ceva timp şi ţin nepărat să îl împărtăşesc cu tine. Este imposibil să nu te regăseşti în el – Vă amintiți când eram copii și ne doream să creștem? Ce o fi fost în capul nostru?

Se spune că ”viața trebuie trăită înainte, dar înțeleasă de-a-ndăratelea.” De altfel, știm cu toții că zilele extraordinare sunt cele care rămân memorabile.

După cum te-am obişnuit, voi încheia acest articol cu o recomandare care să-ţi hrănească sufletul şi mintea, dar înainte de toate, spune-mi, te rog:

Dacă ar fi sa păstrezi o singură amintire în suflet pentru tot restul vieţii, care ar fi aceea?

Arta de a-ţi crea amintiri – Meik Wiking

PS: N-am uitat ca ţi-am promis un mic cadou. Cuvântul dat e lege, iar eu mi-l ţin mereu. Aşadar, CARTIALTFEL10 este codul pentru 10% discount pe care îl poţi aplica la achiziţionarea oricărui produs de pe site, inclusiv la acele produse care sunt deja reduse. Este valabil doar de pe 01.06 până pe 04.06, deci hotărăşte-te mai repede. Nicio minune nu ţine mai mult de 3 zile.

Până una alta, aştept întrebările tale în secţiunea de comentarii.

Mirela
Ultimele postari ale lui Mirela (vezi toate)