Top 5 scriitori celebri
Se spune că a fi curios este o particularitate a geniilor, căci totul a pornit de la curiozitate, setea de cunoaștere a oamenilor propulsându-i spre descoperiri profunde ale sinelui, spre performanțe superioare, cât și spre setarea unor obiective (la prima vedere) imposibil de atins.

Așadar, pornind de la această idee, am pregătit pentru tine un top de cinci scriitori celebri, ale căror secrete și gânduri, transpuse în operele lor, au motivat, pe alocuri șocat, și au ținut în priză până la ultima pagină, milioane de oameni de-a lungul timpului.

Documentându-mă, am aflat că de fapt cele mai creative minți se luptă cu cele mai “sălbatice” gânduri, ceea ce îi determină să facă și să creadă lucrurile cele mai nebunești.

Dar să nu mai lungim vorba. Ești pregătit?😊

1. Lui Stephen King îi este frică de numărul 13

Stephen King, supranumit și “Regele genului horror”, este cel mai iubit scriitor contemporan al acestui gen, publicând peste 200 de titluri (câteva dintre ele publicate sub pseudonimul Richard Bachman). Criticii și cititorii cred deopotrivă că  latura întunecată a scriitorului denotă faptul că nu-i este frică de nimic. Dar lucrurile nu stau chiar așa.

Poate părea amuzant, dar acesta, așa cum a recunoscut în anul 1984, se teme de numărul 13, la vremea respectivă fiind căsătorit de 13 ani, fiica sa tocmai împlinise 13 ani și publicase 13 cărți.

Știai că teama de numărul 13 poartă numele de triskaidekafobie și poate conduce la atacuri de panică, afectând un număr mare al populației de pe glob?

În ceea ce-l privește pe Stephen King, această fobie se manifestă în moduri mai “ciudate”. De exemplu, el trebuie să facă ultimii doi pași ai unei scări formate din 13 trepte într-un singur pas, ceea ce înseamnă că face doar 12 pași. De asemenea, el refuză să termine cititul dacă ajunge la paginile 94, 193, 382 și așa mai departe, deoarece cifrele individuale din aceste numere adunate rezultă numărul 13.

2. Charles Dickens a practicat hipnoza

Charles John Huffam Dickens, autorul uneia dintre cele mai iubite cărți – Marile speranțe, este unul dintre cei mai faimoși scriitori din epoca victoriană. Abordând subiecte precum viața, societatea, sărăcia și industrializarea orașelor britanice din acea perioadă, Charles Dickens era interesat și de supranatural. Asta putem observa și din cărțile lui, ca de exemplu nuvela Colind de Crăciun (în engleză A Christmas Carol), publicată în anul 1843, cât și în numeroasele sale opere care implică ființe supranaturale.

În afara scrisului, Charles Dickens a fost membru activ al Ghost Club, o organizație fondată în anul 1862, în Londra, care se ocupa de investigarea cazurilor ce implicau fenomenelor paranormale și fantome. Ghost Club este considerată cea mai veche organizație din lume.

Dickens a fost, de asemenea, extrem de interesat de arta hipnozei. Inspirat de John Elliotson, doctor și hipnotist în Londra victoriană, care era cu adevărat convins că bolile precum cancerul puteau fi vindecate prin hipnoză (denumită mesmerism la acea vreme), acesta a început să studieze și să practice hipnoza în rândul prietenilor și a familiei.

Printre pacienții pe care aceștia i-a vindecat se numără și englezoaica Augusta de la Rue care suferea de spasme faciale și anxietate, fantomele apărându-i frecvent în vis, acutizând starea precară în care se afla. De asemenea, acesta a reușit să-l vindece și pe caricaturistul britanic John Leech (ilustrator al nuvelei A Christmas Carol) de comoție cerebrală. Un fapt mai puțin cunoscut este că Charles Dickens își hipnotiza frecvent soția, încercând să-i amelioreze stările de anxietate, aceasta suferind de ipohondrie.

3. Lewis Carroll a încercat să se căsătorească cu adevărata Alice

Top 5 scriitori celebri

Lewis Carroll, al cărui nume real era Charles Lutwidge Dodgson, a fost un poet prolific și scriitor de povești, un clasic al literaturii victoriene. Cu siguranță ai citit una dintre cele mai faimoase opere ale lui, și anume “Alice în Țara Minunilor (1865)”, care detaliază călătoria unei fetițe într-un ținut magic, fiind considerată unul dintre cele mai bune exemple a literaturii absurdului.

Conform documentarului The Secret World of Lewis Carroll”, aflăm că Lewis Carroll avea o colecție privată de poze cu fete tinere, existând și imagini în care acestea nu purtau îmbrăcăminte, ridicând suspiciuni în rândul oamenilor.

Carroll a dezvoltat o relație puternică de prietenie cu familia Liddell în anul 1855, când decanul Henry Liddell a preluat frâiele catedralei Christ Church din Oxford, în urma morții decanului anterior. Fiica decanului cea mai mică, Alice, pe atunci în vârstă de numai trei ani, a devenit muza lui Lewis pentru cartea Alice în Țara Minunilor și câțiva ani mai târziu, dragostea vieții sale.

Carroll a cerut-o de nevastă pe Alice în anul 1863, pe când avea doar 11 ani. Propunerea a fost respinsă de părinții ei, aceștia îndepărtându-l pe Carroll, rupând orice legătură de prietenie. Interesant este faptul că paginile din jurnalul lui Carroll din acea perioadă au fost distruse.

Deși nu i s-a mai permis niciodată să fie singur cu niciunul dintre copiii familiei Liddell, lui Carroll i s-a permis să îi ofere lui Alice, cadou de Crăciun, în anul 1864, o copie a manuscrisului care va deveni ulterior Aventurile lui Alice în Țara Minunilor.

4. Ernest Hemingway, pasionat de coride și toreador amator

Top 5 scriitori celebri

Ernest Hemingway este unul din cei mai renumiți scriitori americani ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel (1954) și Pulitzer(1953), operele sale sunt relatate conform concepției acestuia, și anume “lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu“, având ca sursă de inspirație experiența acestuia de viață.

Deși pentru operele sale este faimos, acesta are și alte “pasiuni” ce nu includ scrisul. Nu este tocmai un secret faptul că îi plăcea să bea foarte mult. Atunci când barul lui preferat a fost închis, acesta a luat un pișoar din baia localului și l-a așezat la loc de cinste în curte, transformându-l într-un loc de unde pisicile lui pot bea apă. Motivul pentru care a făcut asta este unul hilar: credea că îi aparține, ținând cont de câți bani a cheltuit în acel local.

O altă pasiune era legată de pescuit, în special de peștii-spadă, doborând chiar un record mondial – a capturat 7 pești-spadă într-o singură zi. Interesant, nu?

A supraviețuit antraxului, malariei, pneumoniei, hepatitei, cancerului de piele, diabetului, accidentelor de avion, rupturii de splină, fracturii de craniu și de vertebre.

Cea mai “periculoasă” din pasiunile sale a fost cea legată de coride. Totul a început cu o vacanță în Pamplona, Spania, unde a urmărit luptele împreună cu soția sa Hadley, în speranța că această experiență va avea un efect masculinizant asupra copilului lor nenăscut. Fiind fascinat de noua descoperire, Hemingway a petrecut foarte mult timp socializând cu toreadorii, ajungând să și participe la competiții de amatori.

Dacă mă întrebi pe mine, cea mai interesantă pasiune a lui o reprezintă pisicile cu șase pernuțe, care poartă numele de „pisicile lui Hemingway“. După ce un căpitan de vas i-a dăruit o asemenea felină, acesta a devenit cel mai mare iubitor al pisicilor care aveau această particularitate. Drept urmare, după sinuciderea sa, în anul 1961, casa din Florida a devenit un sanctuar pentru aceste feline, găzduind în prezent peste 50 de pisici.

5. Edgar Allan Poe s-a căsătorit cu verișoara în vârstă de 13 ani

Top 5 scriitori celebri

Edgar Allan Poe este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni scriitori gotici din toate timpurile. În timpul vieții sale, însă, a fost un om extrem de nefericit. Tatăl său biologic și-a abandonat familia când Poe avea doar un an, mama sa biologică a murit când avea doi ani, iar mai târziu a fost renegat de părinții săi adoptivi.

Alcoolic notoriu, operele sale au fost aspru criticate, “dușmanii” din industrie punându-i bețe în roate cu orice ocazie, toate aceste lucruri contribuind la dificultatea publicării creațiilor sale.

Cu toate acestea, Poe a reușit să-și găsească fericirea atunci când a cerut-o de soție pe Virginia Eliza Clemm, pe 22 septembrie 1835. Avea 26 de ani pe atunci și Virginia 13 ani. Poe și Clemm s-au căsătorit și au trăit fericiți timp de 11 ani, până când soția sa a murit brusc pe 30 ianuarie 1847, la 24 de ani, bolnavă de tuberculoză.

Edgar Allan Poe a fost primul scriitor care a adus în atenția publicului, prin operele sale, subconștientul și cum influențează acesta tulburările mentale, respectiv schimbarea personalității.

Scriitorii celebri, titani ai industriei din care fac parte, rămân o sursă inepuizabilă de informații și întâmplări fascinante, modelându-ne cu operele lor mintea și simțurile, învățându-ne că dragostea și suferința, moartea și viața, nu sunt doar niște concepte abstracte, arta născându-se în urma experimentării lor.

Spune-mi în comentarii ce anume ți s-a părut interesant și dacă vrei să continuăm această listă și cu alți scriitori celebri. 😊

Pentru mai multe articole, vizitează blogul site-ului nostru aici.

Claudia Fulea