Știai că iubitorii de carti sunt mai amabili, mai empatici și mai sociabili decât oamenii care preferă emisiunile tv?

Când citim despre alți oameni, ne putem imagina pe noi înșine în poziția lor și ne putem imagina că am fi acea persoană. Acest lucru ne permite să înțelegem mai bine oamenii.

De exemplu:

 • Iubitorii de comedie tind să relaționeze mai bine cu ceilalți oameni.
 • Fanii romantismului și dramelor arată cea mai mare empatie în situații cotidiene.

 

Dar iată întrebarea: citirea cărților te face să fii drăguț/ ă sau faptul că ești drăguț/ ă te face să citești?

Gândește-te la asta, apoi poate alegi o carte, din topul de mai jos:

 1. Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Situat printre cei bogați din New York City din 1920, misteriosul milionar Jay Gatsby își urmărește pasiunea și obsesia sa quixotică pentru fosta debutantă Daisy Buchanan. Cartea urmărește viața unor personaje ce trăiesc în orașul fictiv West Egg, din Long Island, în anul 1922.

 1. Pe drum de Jack Kerouac

Pe drum este o descriere a Americii anilor ‘50 și a tinerilor obsedați de exprimarea libertății individuale, aflați într-o căutare frenetică a adevărurilor supreme, indiferent de mijloacele folosite, de la călătorii inițiatice la sex și droguri. Romanul are multe accente autobiografice, personajul principal, Dean Moriarty, fiind un alter ego al lui Neal Cassady, figura emblematică a generației beat.

 1. Cum să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee

Un roman plasat în sudul american care explorează teme despre dreptate și inocență. Acțiunea și personajele sunt inspirate din observarea de către autoare a familiei și vecinilor ei, precum și a unui eveniment ce a avut loc în orașul ei natal în 1936, pe când ea avea 10 ani.

 1. Stăpânul inelelor de J. R. R. Tolkien

Călătoria tânărului hobbit Frodo începe printr-o misiune ciudată, unde va trebui să ascundă o comoară, nu să o găsească. Acestuia i se încredințează un inel, pe care Sauron, Stăpânul Întunericului, îl caută pentru a putea duce la capăt planul său malefic de a cuceri întregul Pământ de Mijloc.

 1. Lolita de Vladimir Nabokov

Un roman clasic al secolului XX, considerat pe rând, roman scandalos, obiect de cult,  ne vorbește despre Humbert Humbert, un profesor de vârstă mijlocie care dezvoltă o iubire obsesivă cu fiica sa vitregă de 12 ani, Dolores Haze.

 1. De veghe în lanul de secară de J. D. Salinger

Adolescentul Holden Caulfield povestește povestea sa, unde frustrările sale legate de lipsa de sinceritate a celor din jur şi, mai ales, a dezamăgirilor din dragoste îi pot ajuta pe cititori să înţeleagă că nu sunt singurii care au de-a face cu probleme, fie ele grave sau minore.

 1. Împăratul muștelor de William Golding

Un grup de copii scapă cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. O parabolă de o forţă incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud şi realist la întrbarea: este libertatea absolută calea spre paradis?

 1. Jane Eyre de Charlotte Brontë

Jane Eyre, publicată prima dată la Londra în 1874, este povestea de dragoste dintre Jane și Edward. Aceasta care devine guvernantă la Thornfield Hall, castelul acestui gentleman bogat. Cu timpul, cei doi încep să se apropie, discută, se înfruntă, învață să se respecte reciproc și, în cele din urmă, se îndrăgostesc unul de altul.

 1. Un veac de singurătate de Gabriel García Márquez

Romanul, publicat pentru prima dată în spaniolă sub denumirea de Cien años de solitudine în 1967, este o poveste a șapte generații ale familiei Buendía, care se întinde pe o perioadă de peste 100 de ani de istorie turbulentă a Americii latine. José Arcadio Buendía construiește frumosul oraș Macondo în mijlocul unei mlaștini. La început prosperă, o furtună tropicală care durează aproape cinci ani aproape că distruge orașul.

 1. Mândrie și prejudecată de Jane Austen

Povestea acestui roman o are în centru pe Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci fiice ale domnului Bennet, proprietar al unei moșii din mediul rural al Angliei secolului al XlX-lea. Elizabeth se află în faţa unei dileme privind viitorul ei, deoarece, după moartea tatălui, fetele nu aveau dreptul de a moşteni proprietatea, ea fiind nevoită să îşi asigure o existenţă decentă, printr-o căsătorie convenabilă şi sigură.

 1. Crimă și pedeapsă de F. M. Dostoievski

Romanul — de o expresie artistică magistrală, captivantă prin suspansul acţiunii, cât şi prin mixajul de real, fantastic şi excepţional — prezintă condiţia tragică a lumii, prin care se întrezăreşte totuşi lumina, poate chiar lumina vechiului vis de aur al omenirii. Mai putem crede, azi, măcar atât cât a crezut şi Dostoievski?

 1. Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas

Edmond, un tânăr marinar din Marsilia, urmează să devină căpitan al navei sale și să se căsătorească cu iubita sa, Mercedes. Chiar în ziua nunții sale este acuzat de trădare a statului, fiind arestat și trimis în închisoarea castelului d’If. După 14 ani este eliberat, iar singurul lui scop este să se răzbune.

 1. Anna Karenina de Lev Tolstoi

Povestea unei vieți pline de patimi și îndoieli, celebrul roman Anna Karenina istorisește tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine. În fundalul pe care, alături de Anna, evoluează personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulgă ipocrizia înaltei societăți, zugrăvește descompunerea modului de viață patriarhal și degradarea instituției familiei.

 1. Povestea slujitoarei de Margaret Atwood

Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Povestea Slujitoarei este o distopie sumbră și un roman răscolitor, considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene.

 1. Doamna Bovary de Gustave Flaubert

Publicată în 1857, povestea unei fete frumoase crescute într-o mănăstire, Emma își imaginează că viața căsătorită a fost o aventură captivantă și este lăsată să descopere că soțul ei bun, dar relativ plictisitor, nu este la ce spera. Ea caută adevărata intimitate în romanele romantice și apoi alți bărbați pentru a-și găsi viața în spirală scăpată de sub control.

 1. Procesul de Franz Kafka

 Chiar în ziua  în care a împlinit vârsta de 30 de ani, Josef este arestat, fără să știe motivul arestării. Acesta trebuie să se apere împotriva unei acuzații despre care nu poate obține nicio informație.

 1. Cronica păsării-arc de Haruki Murakami

Acțiunea romanului debutează într-o suburbie liniștită din Tokyo, unde tânărul Toru Okada își duce existența deloc ieșită din comun alături de soția sa. O întâmplare aparent banală – dispariția motanului familiei – dă peste cap viața protagonistului, care se vede prins în păienjenișul unei lumi fantastice, ce intersectează în mod straniu realitatea de zi cu zi.

Recomandările librarului – Cărți Altfel:

18. Ca din întâmplare, femeie de Dario Fo

carti

În romanul său postum publicat în 2017, Ca din întâmplare, femeie, Dario Fo reînvie istoria unei „regine imposibile“, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învățate femei ale secolului al XVII-lea, suverana rebelă și mare iubitoare de artă, admirată și detestată, imprevizibilă și curajoasă.

19. Așteptarea Penelopei de Aurora Liiceanu

carti

Încercând să înţeleagă aşteptarea ca alegere voluntară care ne modelează destinul, Aurora Liiceanu se îndreaptă către lumea literaturii şi pune sub lupă câteva personaje a căror viaţă a fost marcată de aşteptare, dar şi personaje grăbite, care nu ştiu să aştepte. De ce unii aşteaptă ani la rând să fie alături de persoana iubită, în timp ce alţii nu au răbdare şi îşi continuă viaţa fără să mai privească în urmă?

20. Înalta societate de Alexander von Schönburg

carti

Alexander von Schönburg, temut cronicar monden, ne propune o expediţie prin lumea de poveste a celor frumoşi şi bogaţi, a miliardarilor cu iahturi, avioane şi submarine personale, cu descendenţă nobiliară şi palate cumpărate peste noapte, în ritmul unui dans nebun pe marginea unei prăpăstii de lux.

21. Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

carti

Când lui Lale i se oferă ocazia de a fi tatuator la Auschwitz, tânărul evreu slovac înțelege aceasta poate fi singura lui șansă supraviețuiască, deși trebuie și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte pe o dureroasă profanare. De la masa la care lucrează, nici nu i se permite ridice capul spre cei al căror destin îl pecetluiește astfel. Dar într-o zi reușește surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl afla în cele din urma: Gita.

22. Saga favoritelor de Jean des Cars

carti

Ce este o favorită? Cuvântul, neîndoielnic originar din italiană, se referă la o femeie care „se bucură de favorurile” unei persoane de rang foarte înalt. Spre deosebire de o amantă, favorita nu se mulțumește fie obiectul unei pasiuni amoroase, fie aceasta efemeră ori durabilă. Ea are putere, exercită influență politică, economică sau artistică; obține rezultate, fericite sau dezastruoase. Fie e iubită de populație, tolerată sau detestată, nimic nu se face și nu se desface fără ea.

23. Cartea virtuţilor de Alexander von Schönburg

carti

Aristocrația nu are nimic de-a face cu originea, în schimb depinde în mare măsură de cultură, pe care o poți dobândi. Sau nu. Într-o epocă de egoism, arbitrar și grosolănie, me first a devenit o nouă formă de viață, puternică, neobosită și încrezătoare în sine, plină de cutezanță și lipsită de dubii. Între anything goes și cavalerism sau între hedonism și noblețe ce ați alege? Cumva, virtutea? Pe care?

24. Femeia în fața oglinzii de Eric-Emmanuel Schmitt

carti

Trei femei, trei epoci. Ana trăiește la Bruges în timpul Renașterii, Hanna, în Viena imperială de la începutul secolului XX, iar Anny, în Hollywoodul actual. Toate trei se simt profund diferite de contemporanii lor. Și dacă ele reprezintă una și aceeași femeie?

25. Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor de Aurora Liiceanu

carti

Probleme în relațiile de cuplu sau la locul de muncă, dificultăți în educarea copiilor, conflicte cu vecinii… Românii obișnuiți se confruntă cu numeroase probleme, și de cele mai multe ori își spun fără rezerve povestea, fie în speranță vor primi o soluție, fie doar pentru a-și varsă oful. Subiecte tabu, obiceiuri, credințe și superstiții, toate se regăsesc în poveștile pe care autoarea le analizează în încercarea de a clarifica modul în care oamenii de rând percep și se confruntă cu obstacolele vieții.

Poți fi mai empatic, să-ți dezvolți capacitatea de analiză, să-ți crești stima de sine și să-ți perfecționezi vocabularul. Și toate astea la o carte distanță. Ce mai aștepți? 😊

Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi ce carti ar trebui să mai facă parte din acest top și de ce.

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)