Chiar dacă de cele mai multe ori pare greu de crezut, orice limbă străină poate fi învățată ușor – da, până și chineza. Frazele de uz zilnic, expresiile, sunt bine de știut atunci când vei călători din nou, ajutându-te să te adaptezi rapid ritmului de viață al localnicilor.

Dacă și tu te plictisești în izolare și ai vrea să faci ceva dar nu știi ce, ți-am pregătit o listă cu 3 aplicații și 3 canale de YouTube care îți vor transforma timpul petrecut în izolare, orele lungi și plictisitoare, în care te întrebi “Oare ce aș mai putea să fac?”, în unul productiv. Acest ghid îți va răspunde specific la întrebări…

Deci, dacă vrei să înțelegi mai bine cum poți învăța o limbă străină într-un timp relativ scurt și fără prea multe bătăi de cap, acesta e primul pas.

 

Să le luăm pe rând:

 • Duolingo

Duolingo oferă mai mult de 40 de cursuri diferite în 23 de limbi, complet gratuit.

Să înveți cu Duolingo este distractiv și captivant. Câștigi puncte pentru răspunsurile corecte, te antrenezi contra cronometru și avansezi în nivel. Lecțiile sunt împărțite în unități mici, făcându-le mai eficiente și permițându-ți să poți lua pauze când îți dorești.

De asemenea, a fost creată și varianta Duolingo Plus, unde te poți bucura de o experiență fără reclame, cu acces la lecții offline, gratuit pentru o perioadă de 7 zile, pentru a putea testa și alege ce ți se potrivește cel mai bine.

 • Livemocha

Livemocha este o aplicație care oferă lecții în peste 35 de limbi, având peste 12 de milioane de utilizatori, din peste 196 de țări. Lecțiile sunt bine structurate, cititul, vorbitul, scrierea și ascultatul sunt studiate separat.

Sesiunile sunt în număr de 27 și cuprind diferite arii ale vieții cotidiene, și anume: culori și grafică; sentimente și reacții; romance și dating; sport și timp liber; afaceri și universitate; viața de noapte și petrecerile; gătit și servire; comunicare și electronică; poliție și securitate; ș.a.m.d.

În plus, Livemocha are grupuri de limbă, pe Facebook, axate pe practicarea conversațiilor cu persoane reale, restricționat doar la membrii înregistrați ai Livemocha, astfel încât să te poți întâlni și să interacționezi cu studenții și nativii pentru a învăța mai rapid.

 • BBC Languages

Acesta este al doilea cel mai mare portal pentru învăţarea unei limbi străine. Conţine lecţii de cultură şi vocabular pentru peste 40 de limbi străine diferite.

Pentru a obține acces la informațiile de pe site, va trebui să completezi anumite teste de evaluare, pentru a identifica nivelul la care te afli, fie el începător, intermediar sau  avansat.

Pe lângă PDF-urile obținute, necesare nivelului la care te afli, poți avea acces și la lecțiile video, care reprezintă o resursă unică, informațiile prezentate nu se regăsesc și pe alte site-uri de specialitate.

Beneficiile acestor platforme:

 • Fiecare lecție este precum un joc
 • Procesul de învățare este personalizat
 • Primești notă imediat
 • Ești motivat prin recompense
 • Avansezi rapid
 • Este distractiv

 

Dacă până acum nu te-am convins, mai jos îți prezint o listă cu cele mai cunoscute și apreciate canale de YouTube, unde accesul este nelimitat și gratuit:

 • Easy Languages

Easy Languages, unul din cele mai populare canale de YT, prezintă un mod mai inedit de învățare a unei limbi străine prin intermediul unor interviuri, făcute pe stradă, cu persoane din diverse țări ale lumii. Videoclipurile sunt subtitrare atât în limba engleză, cât și în limba originală, iar pe lângă partea educativă de învățare a limbii, acestea promovează și cultura locală.

 • Babbel

Babbel, prezintă videoclipuri în care limbile străine pot fi învățate combinând metodele clasice de predare cu metodele moderne de prezentare a cursurilor. Lecțiile interactive oferite de acest canal te vor ajuta să îți îmbunătățești gramatica, vocabularul și pronunția într-un timp scurt.

 • The Travel Linguist

The Travel Linguist este un alt canal unde poți învăța 15 limbi străine, într-un timp foarte scurt. Canalul conține peste 100 de serii de cursuri de învățare, cele mai multe dintre ele axându-se pe cuvinte și expresii uzuale, care să te ajute să te descurci fără probleme atunci când vei dori să vizitezi o țară străină.

Sună interesant, nu-i așa?

În loc de concluzii mai vreau să îți spun doar atât:

Gândește-te, experimentează și alege ce este mai potrivit pentru tine! Nu mai aștepta, încearcă chiar acum ceva nou, care te va ajuta în viitoarele călătorii, atunci când vom putea să facem din nou asta.

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)