“Fă-ți curat în cameră!” Cât de des ai auzit asta crescând? Poate crezi că e o fixație de-a mamelor, dar regret să te informez că știința îi dă dreptate. O cameră curată și organizată, conform unui studiu recent, a fost asociată cu un nivel de stres scăzut, cât și cu ameliorarea depresiei, în definitiv o viață mai sănătoasă.

Atunci când mă documentam pentru acest articol, am dat peste un studiu în care, participanții erau plasați într-o cameră ordonată sau dezordonată, apoi erau rugați să aleagă între o gustare sănătoasă sau una nesănătoasă (un măr vs. un baton de ciocolată). Oamenii din camera ordonată aleageau mărul, iar oamenii din celalaltă cameră alegeau de obicei ciocolata.

Experimentul a continuat cu o nouă provocare. Aceleași două grupuri de voluntari au fost rugați să doneze bani pentru o cauză caritabilă. Ghici ce grup se simțea mai generos? Yep – grupul ordonat câștigă din nou.

Dacă până în acest punct îți pierdusei speranța și credeai că ești pe partea greșită a experimentului, am o veste bună pentru tine. Studiul a găsit și câteva avantaje importante ale unui mediu dezordonat. Când au cerut celor două grupuri să vină cu cât mai multe utilizări pentru mingile de ping-pong, participanții din camera dezordonată au venit cu idei mult mai creative.

Până te hotărăști de care parte a baricadei te afli, vreau să-ți povestesc despre o metodă care funcționează pentru mine.

Ai auzit de metoda KonMari?

Ei bine, metoda KonMari te ajută să scapi de lucrurile pe care le-ai uitat prin spatele sertarului, de cărțile pe care nu le-ai citit până acum, de obiectele inutile pe care le-ai cumpărat și acum regreți, folosindu-se de o abordare minimalistă.

Nu, nu te pun să-ți arunci toate bunurile și să trăiești pe o saltea, îmbrăcându-te doar cu un tricou pentru restul vieții.

Scopul metodei KonMari este de a avea o casă plină de obiecte care-ți provoacă bucurie atunci când le folosești.

Există șase reguli de bază pentru a începe:

 1. Fii hotărât atunci când te apuci să faci ordine.
 2. Imaginează-ți cum ți-ar plăcea să arate camera/ casa în final.
 3. Înainte de a arunca obiectele care nu-ți mai sunt de folos, mulțumește-le pentru că și-au îndeplinit scopul.
 4. Sortează și organizează după categorie.
 5. Urmează ordinea corectă a categoriilor.
 6. Întreabă-te dacă acest proces îți aduce bucurie.

 

Și cinci categorii de abordat:

 1. Haine
 2. Cărți
 3. Hârtii
 4. Komono (înseamnă articole diverse)
 5. Articole sentimentale

 

Mulți oameni asociază această metodă cu ordonarea și organizarea, dar este mai mult despre eliminarea articolelor care nu au valoare.

Începe prin a-ți scoate toate hainele din sertare, din sifonier, din debara și de oriunde sunt ele depozitate. Pune-le într-un loc spațios, de preferat pe pat. După ce ai făcut asta, ia fiecare haină, probeaz-o dacă simți și gândește-te dacă îți mai este utilă, dacă te simți bine când o porți.

Cred că ar fi timpul să-ți spun un secret despre mine: nu mă pricep deloc la împachetat. Dacă și tu faci parte din echipa mea, îți las aici un video care să te ajute:

Modul în care depozitezi hainele este cel care face diferența. Dacă îți lași hainele într-o grămadă  – oricât de îngrijită ar fi – le face greu de accesat și chiar mai greu de văzut. În schimb, dacă îți așezi hainele în poziție verticală, asta te va ajuta să vezi articolele și să economisești timp atunci când te grăbești dimineața.

După acest pas, poți continua cu a doua categorie, sortând toate cărțile și păstrând doar ce îți aduce bucurie, ce ai vrea să citești sau să re-citești. Același proces se aplică și pentru următoarele trei categorii (hârtii, komono și articole sentimentale).

Deoarece alegi să păstrezi doar lucruri care-ți stârnesc bucuria și renunți la ceea ce nu, vei sfârși cu o casă ordonată care să poată aduce mai multă bucurie și prosperitate vieții tale.

Trecând prin acest proces, ar trebui să ai acum un număr mult mai mic de articole rămase.

În timp ce faci ordine, te încurajez să vizualizezi viața pe care vrei să o trăiești – să fii mai puțin stresat, de exemplu. Tot ceea ce nu te ajută în această călătorie, nu merită spațiul din casa și camera ta.

Dacă vrei să afli mai multe despre metoda KonMari și despre Marie Kondo, poți citi cartea Magia ordinii sau poți vedea serialul dedicat, și anume Tidying Up with Marie Kondo.

Deci cum e mai bine? Ar trebui să te străduiești să fii sănătos și generos, păstrându-ți spațiul ordonat sau ar trebui să îmbrățișezi haosul și să-ți păstrezi creativitatea? Eu îți sugerez să faci o parte din ambele. Ordonează-ți lucrurile când ai timp sau când mediul tău începe să-ți creeze disconfort, și oprește-te când simți că nevoia de a fi ordonat îți umbrește stilul și creativitatea.

P.S. Sperăm că ți-a plăcut acest articol și probabil că le-ar plăcea și prietenilor tăi. Dar nu putem ști asta dacă nu-l distribui. 😊

 

Claudia Fulea