După cum bine știm, înainte, căsătoriile se făceau pe temei politic sau economic, în niciun caz din dragoste, însă pentru prima dată în istorie, și cu siguranță nu ultima, regii au început să-și găsească sufletele pereche pe care le numeau favorite și cu care nu se sfiau să se afișeze.

Cine au fost cele care erau numite cu ironie, dar şi cu adulaţie, favorite regale? Care le-a fost povestea şi, mai ales, ce au însemnat ele pentru istoria lumii și pentru inimile bărbaților carora le-au fost menite?

Cine au fost femeile care au reușit sa dea savoare vieții și să învie suflete, începând cu anul 1400? Vei afla în cele ce urmează căci ți-am pregătit o mică istorisire despre fascinantele favorite regale.

Dar inainte de asta, în aceeași notă, vreau sa îți vorbesc puțin despre importanța femeii la curtea regală, despre influența pe care a avut-o de-a lungul timpului și despre cum rafinarea vieții a luat naștere prin intermediul ei.

Nu stiu dacă sunt o feministă, dar știu că femeile au schimbat istoria și că tot ele o fac și astăzi, stiu că sunt singurele capabile să dea viață și să înfrumusețeze tot ce le înconjoară, cele care au inventat bunul gust și dragostea pentru lux, cele care au educat bărbați de-a lungul a sute de generații.

…curțile fortificate și castelele apărute în aceeași perioadă au rămas în continuare, de regulă, dominate de bărbați, însă fară doar și poate femeile au fost factorul esențial de rafinare a vieții dintre aceste ziduri, ele i-au atras pe poeți, cântăreți și clerici, intelectualii acelor zile, ele au transformat redutele de războinici în spații de efervescență spirituală și au trezit la viață, cu atingerea lor fermecată, gustul pentru lux, toate acestea fiind absolut străine până atunci.

Oh, nu știai că datorită femeii bărbatul s-a cizelat și a renunțat la comportamentul de bărbat sălbatic învățând să obțină prin respect și maniere femeia după care tânjea cu atâta ardoare? Să nu mai vorbim de faptul că devenise o condiție obligatorie să știe să se comporte și să cucerească o femeie printr-un comportament exemplar ca să poată pretinde un post de conducere în familie/neam. Nici eu nu știam, dar așa descrie Alexander von Schönburg, contele de Schönburg-Glauchau, jurnalist și scriitor german, în cartea sa, Cartea Virtuților, carte din care fac parte si fragmentele pe care le împărtășesc cu tine.

Trei factori esențiali au favorizat formarea idealurilor nobile și a cavalerismului: în primul rând, tendința de a lupta cu oarecare reținere. Apoi, influența crescândă a creștinismului ( adversarul s-a transformat deodată dintr-un sălbatic oarecare într-un frate întru creștinism). Și în al treilea rând: femeia..[..]…însă cel mai mare efect civilizator l-au avut, la o privire mai atentă, femeile. Peste tot unde bărbații au fost siliți să renunțe la utilizarea forței fizice a crescut și ponderea socială a femeilor. Prin urmare, orice războinic medieval care ținea cât de cât la respect nu își mai înșfăca femeia de păr că să o tragă cu de-a sila în cămăruța lui puturoasă, ci se îmbrăca în straie îngrijite, când își dorea o femeie, poate chiar se îmbăia înainte, iar apoi îi vorbea, îi făcea curte, după cum avea să se spună mai tărziu.

Cartea virtuţilor - Alexander von Schönburg

Revenind la favorite, te invit pe mai departe la povestirea unei lumi uitate, ce poate fi descoperită graţie imaginilor îngălbenite şi relatărilor savuroase ale unui alt scriitor minunat, Jean des Cars. Cu ajutorul lui, vom descifra povestea celor ce şi-au trăit viaţa în tradiţia marilor favorite regale. Ne vom delecta cu povestea miticelor doamne care i-au inspirat pe atâția scriitori de-a lungul timpului și i-au făcut să le așterne povestea pe foi pentru că, deși nu mai sunt de multă vreme printre noi, anumite favorite regale, fascinante deja și pentru contemporanii lor, încă mai fac să se vorbească despre ele.

Femei fatale şi misterioase, şi cu atât mai mult dorite, pline de fast şi eleganţă, luminoase şi strălucitoare, toate au dat savoare epocii pe care au trăit-o. Ce ne-a rămas nouă astăzi este posibilitatea de a ne delecta cu eleganţa, şarmul şi nonconformismul unor doamne despre care se vorbește cu atâta fascinație.

Ți-am pregătit o mică istorisire despre favoritele istoriei și ale lor calități care le-au diferențiat de toate celelalte femei, chiar și de reginele însele, încât au reușit să câștige sufletele regilor și să le influențeze viața, deciziile și modul în care își conduceau regatele.

O să încep cu întâia favorită, cea care a dat naștere acestei tradiții franceze.

 

Agnès SorelFavorite regale

”Privire plecată, frunte înaltă, sprâncene pensate cu grijă, nasul mic, în vânt, buzele roșii și netede, bărbie mică, un chip grațios și fragil, de o mare finețe.[…]”

Acesta este o scurtă descriere a frumoasei favorite, o femeie inteligentă și cultivată, care provenea dintr-o familie de mici nobili picarzi, reușind să intre în rândul doamnelor de onoare ale reginei.

Devine întăi o iubită efemeră a regelui Carol al VII-lea, după care trece la statutul de favorită permanentă. A avut o influență psihologică incontestabilă atât asupra regelui, cât și asupra politicii. Având o copilărie tumultoasă și trăind numeroase episoade întunecate, acest lucru i-a periclitat capacitatea lui Carol al VII-lea de a-și conduce propria țară temandu-se de confruntări, deoarece nu se simțea îndeajuns de puternic încât să-și înfrunte adversarii. Însă Agnes Sorel îi schimbă total viața ’’insuflandu-i o poftă de viață cum nu mai cunoscuse nicicând’’ așa cum susține Jean des Cars în Saga Favoritelor, carte care m-a inspirat să scriu acest articol.

…favorita s-a aflat totuși la originea unei revoluții în moda feminină, cu cămășile sale fine, colierele de perle, părul îndepărtat de pe partea superioară a frunții și sprâncenele epilate.

 

Diana de Poitiers – amazoana lui Henric al II – lea

Favorite regaleEste printre cele mai cunoscute favorite ale istoriei datorită frumuseții sale de necontestat și a inteligenței de care a dat dovadă atât în viața privată, cât și în viața politică. Diana era favorita regelui în detrimentul diabolicei regine Caterina de Medici, al cărui nume este strâns legat de războaiele religioase, fiind renumită pentru rolul pe care l-a jucat în masacrul din Noaptea Sfantului Bartolomeu.

’’…deși frumusețea sa era glacială, neclintită, căpătase statut de legendă, după cum atestă mari pictori ai vremii, aceasta nu a fost singura armă a Dianei. A dat dovadă de hotărâre și de inteligență în viata sa privată, dar și de violență politică îndreptată împotriva protestanților.’’ – conform scrierilor lui Jean des Cars.

Deși a fost o diferență de 20 de ani între Diana și regele Henric al II-lea, acest lucru nu i-a împiedicat să-și trăiască iubirea. Bineînțeles, a fost nevoie de mult timp și multă răbdare până să-și declare și să-și asume dragostea pe care și-o purtau, însă toate acestea au meritat într-un final.
Iubirea lor, ținută atâta vreme în frâu, inspiră fiecăruia câte un poem:

 

Diana:
Iată c-Amorul, într-o dimineață
O floare cu blândețe mi-a întins[…]
O floare dulce care, vedeți bine,
Era un tandru, gingaș prinț.
’’Nu voi’’, rostit-am tremurândă.
’’Primiți’’, a zis Amor cu vocea-i blândă
Și mi-a întins coroana cea de laur.
I-am zis:’’ Înțelepciunea e de aur,
Ea șade-adesea mult mai bine
Decât coroana-n creștet de regine’’
Și-așa cedă Diana, îmbujorată-n față.
O știți prea bine astă-dimineață.

 

Henric:
Of, Doamne, cât de rău îmi pare
De timpul cel pierdut, de-a tinereții floare!
De câte ori nu mi-am dorit cu jind
În brațe pe Diana s-o cuprind!
Cât sufeream în doru-mi, fiindcă ea
Dorinței mele tainice nu se pleca.
Pustie viață, fără de plăcere
Searbăd alean simțind, cuprins de-a mea durere
Până la ceasul în care se decise
Să-mi lumineze viața cu desfătări promise.

 

   Gabrielle d’Estrées– vesela alinare a lui Henric al IV – lea

Favorite regale
Cu toate că erau considerate femei de moravuri ușoare, atât ea, cât și întregul ei neam, Henric al IV-lea s-a îndrăgostit totuși iremediabil de frumusețea și falsa inocență pe care  Gabrielle dEstrées o afișa. Fiind refuzat în repetate rânduri din cauza aspectului mai puțin îngrijit pe care îl avea, acest lucru nu l-a făcut să renunțe la cucerirea frumoasei Gabrielle d’Estrées. Aceasta ajunge să fie într-un final, timp de 8 ani, favorita regelui și marea lui iubire, dăruindu-i 3 copii care au fost recunoscuți în mod legal.

 

Gabrielle d’Estrées a fost, pentru mai bine de 8 ani, principala amantă a primului rege din dinastia de Bourbon și fară îndoială cea mai mare iubire a acestuia, domnind asupra inimii și ideilor lui. [..] A fost singura care a jucat cu adevarat un rol politic, împingându-l la convertire catolică pe regele hughenot, pentru a se putea căsători cu el. Venea dintr-o familie care nu-și făcea scrupule morale și în care dragostea era un calcul înainte de a fi o plăcere. Nimic nu era interzis.

Însurat în continuare cu Regina Margot, duce o luptă continuă timp de 6 ani pentru a o convinge să divorțeze ca să se poată căsători cu favorita. Reușește să se despartă de Regina Margot în urma presiunilor pe care le pune asupra ei și stabilește nunta cu frumoasa favorită, însă cu puțin timp înainte ca acest eveniment să aibă loc, aceasta moare însărcinată în luna a 7-a, în urma unei crize de eclampsie la vârstă de 27 de ani.

 

Ludovic al XIV – lea sau cele trei vârste ale dragostei: Ducesa de La Vallière, Marchiza de Montespan, Doamna de Maintenon

Trei favorite care s-au succedat, fiecare având câte un rol: prima a fost ingenuă, a doua cochetă, iar cea din urmă era devotată.

Favorite regale

 

Louise de la Vallière, favorita ingenuă, era de o frumusețe răpitoare, pe cât de virtuoasă, pe atât de isteață. În urma anumitor întâmplări nefericite, după ce tatăl ei moare și mama ei se recăsătorește, se mută într-un conac aproape de castel, lucru care îi va fi benefic fară să știe. Devine apropiată de familia regală și se bucură de aceeași educație ca a prințeselor, datorită legăturii pe care o dobândește împrietenindu-se ce cele trei mici prințese din castel.

 

…fata are 17 ani, e micuță, blondă, mai degrabă dolofană. Ochii săi albaștri fac să fie trecut cu vederea nasul cam gros și gura un pic cam mare. Are un ten delicat, diafan, iar ovalul feței îi este perfect. Și, în ciuda faptului că șchioapătă nițel, dansează minunat; sunetul vocii sale este încântător – se spune chiar că așa l-a sedus mai întâi pe rege – și, mai mult încă, întruchipează însăși inocența. Un farmec pudic.– Jean des Cars în Saga Favoritelor.

Deși povestea lor pornește ca un joc fară intenții serioase, unica intenție fiind aceea de a masca pasiunea regelui pentru cumnata sa, regele ajunge să cadă în propria capcană. Își va dărui cu pasiune inima tandreței naive pe care frumoasa Louise o emană. Aceasta se oferă la rândul ei cu sinceritate, fiind copleșită de dragoste. Favorita își păstrează întotdeauna integritatea, iar în momentul în care Foquet, prea-puternicul ministru de finanțe, încearcă să și-o facă aliată daruindu-i 200.000 de livre, aceasta îi răspunde indignată: ’’ Să știți că 200.000 de livre nu mă vor determina să fac vreun pas greșit.’’ – ceea ce demonstrează tăria de caracter pe care o poseda.

Acesta nu prevăzuse că avea să lupte cu puterea inocenței.

Deși se încearcă în repetate rânduri despărțirea celor doi și dezvăluirea relației lor reginei Maria Tereza prin diferite comploturi, acestea rămân în cele din urmă însărcinate cu regele, una după alta. Chiar dacă regina a aflat despre relația lor, disperată, nu-i zice o vorbă regelui.

În tot timpul cât a durat relația lor, Louise i-a dăruit regelui trei copii, dintre care doar micuța Blois va rămâne în viață și va fi declarată ca legitimă, și primul lor fiu pe care îl recunoaște mai târziu și îi oferă titlul de conte de Vermandois. Relația acestora are de suferit în momentul în care Marchiza de Montespan își face intrarea în viața regelui.

Favorite regale

”…are 26 de ani, ochi mari, albaștri, un chip perfect, doi copii, un soț insuportabil, însă nicicând n-a fost atât de răpitoare. Cu spirit caustic și replică spumoasă, consecință a originii sale aristocratice, nu trece neobservată în alaiul reginei și își atrage deja dușmănii feroce.”

Ludovic trebuie să le facă pe cele două amante să se suporte reciproc și pe regină să le accepte. După ce marchiza îi dăruiește doi copii ilegitimi regelui, după care vor mai urma și alții pe care îi va recunoaște într-un târziu, aceasta o alege pe văduvă Scarron să îi crească copiii, fară să știe că va permite intrarea în casa ei a femeii care îi va fura inima regelui. Aceasta devine guvernanta ce are în grijă copiii regelui și educația lor, iar în cele din urmă va deveni a treia parte din acest trio amoros. Ajunge la puțin timp să fie numită Doamna de Maintenon după ce-și cumpără domeniul de Maintenon, unde va locui într-un frumos castel.

Favorite regale

După ce marchiza de Montespan se retrage la mănăstire, ca și cealaltă favorită din urmă, și moare la scurt timp precum Louise, doamna de Manintenon îi rămâne aproape regelui și devine aliata reginei. După moartea acesteia, reușește să se mărite cu Regele Soare în secret la Versailles, deși n-o să intre oficial în familia regală, ci va primi același comportament ca și înainte.
Deși celelalte relații ale regelui se pot lămuri cu ușurință, cea din urmă, cu doamna de Maintenon, rămâne un mister.

 

Aceasta este o mică parte a favoritelor care au schimbat regi și istorii, tratate, credințe și multe altele. De teamă să nu plictisesc, mă voi opri aici. Mult mai multe detalii, cât și informații despre celelalte favorite, printre care și o româncă, Magda Lupescu – Lupoaica lui Carol al II – lea al României, găsești în Saga Favoritelor scrisă de Jean des Cars, o carte la fel de fascinantă precum favoritele din ea.

Pentru o aprofundare mai amplă a istoriei amantelor, reginelor, cât şi a înaltei societăţi, ţi-am pregătit un pachet special care este la preţ redus în această perioadă, unde vei găsi reunite toate aceste vieţi enigmatice, cât şi ale lor şiretlicuri şi misterele ce-au stat în spatele succeselor lor.

Pachet Amante, Regine și Societate

Mirela
Ultimele postari ale lui Mirela (vezi toate)