Ți-am pregătit o mică istorisire a unora dintre cele mai puternice familii care și-au câștigat prin iscusița minții și nenumărate sacrificii renumele, prezent și astăzi pe buzele multor oameni. Familii care și-au lăsat amprenta în domeniul financiar, bancar, al comerțului si al artelor.

 

Familiile Claudiene & Iuliene 

Familii

Dinastia Iulio-Claudiană a adus pe tronul Romei unii dintre cei mai importanți împărați ai Imperiului, precum Caligula, Augustus, Claudius, Tiberius și Nero.

Toți împărații erau înrudiți prin căsătorii și adopții, fiind iubiți și admirați de supușii de rând, dar respinși de senatori, după cum reiese din scrierile autorilor antici. Fiecare a adăugat noi teritorii Imperiului Roman și a realizat proiecte gigantice de construcții.

Pe locul de astăzi al Vaticanului, Nero construise în timpul domniei sale un lac imens și ridicase cel mai impunător palat văzut vreodată de romani. „În sfârșit, pot locui și eu decent ca un om” – spunea el fericit în momentul finalizării construcției. Complexul era străjuit de o statuie imensă a sa în care era reprezentat în chip de zeu soare El – Nero Atotputernicul.

Rămas singur, deoarece își omorâse o parte din apropiați, iar mulțimea îl ura, declarandu-l un dușman al Romei, a incercat să fugă, însă a fost prins și condamnat la o moarte chinuitoare. Pentru a scăpa de condamnare, cu ajutorul secretarului său Epaphroditus, Nero s-a sinucis. Se spune că ultimele sale cuvinte au fost:

Ce artist piere!

Putem spune că aceste două familii, contopite până la urmă într-una singură, au fost probabil cele mai importante familii din Roma Antică.

 

 Dinastia Capetina

Familii

Numele dinastiei a luat naștere odată cu încoronarea fondatorului ei, Hugo Capet, în Franța în anul 987.

Este cea mai mare casă regală europeană și include toți descendenții lui Hugo Capet de Franța printre care, în prezent, se numără regele Juan Carlos de Spania, Regele Albert al II-lea al Belgiei și Marele Duce Henric de Luxemburg.

De-a lungul secolelor, membrii acestei case nobiliare s-au răspândit prin aproape toată Europa, conducând și stăpânind orice formă de administrare, de la regate la ducate și posesiuni. La apogeul Evului Mediu, capetinii (în care este inclusă și Casa de Bourbon – actuala casă regală în Spania și în Ducatul Luxemburg; primii regi Bourbon au condus Navara și Franța în secolul al XVI-lea) – au fost cea mai numeroasă familie cu sânge albastru din Europa. Membrii familiei erau  obligați să se căsătorească între ei, ceea ce a dus la o rată nemaiîntâlnită a incesturilor.

Capetinii au dat 38 de regi Frantei, 10 regi și regine Spaniei, 9 regi Portugaliei, 4 regi Ungariei, plus câteva sute de prinți, duci și conți care au dominat familiile aristocrate din Europa Apuseană.

Familia de Capet este reprezentată de o pleiadă de aristocrați și prinți pretendenți care reprezintă urmașii familiilor regale exilate din Brazilia, Franța, Spania, Portugalia, Parma și Sicilia. Cel mai impunător membru al capetinilor din exil este Louis Alfonso, Duce de Anjou, Bourbon și Touraine, și pretendent legitim la tronul Frantei.

 

Dinastia Plantageneta

Familii

Neamul Plantagenet a fost pe tronul Angliei din 1154 până în 1399. Primul Plantagenet pe tronul englez a fost Henric al II-lea al Angliei (din 1154), căruia i-au urmarat șapte capete încoronate. În total 15 regi din acesta familie au urcat pe tron, între anii 1154-1485.

Sub stăpânirea lor, Regatul a cunoscut o cultură și arta distinctă, încurajată de unii dintre regi care au fost adevărați Mecena, după cum îi numește și “tatăl poeziei englezești”, Geoffrey Chaucer.

Parlamentul Angliei își a luat naștere tot în perioada Plantageneta, odată cu construirea prestigioasele universități din Cambridge și Oxford.

Regii Plantageneti au stăpânit Anglia încă din secolul XII, fiind încă de la origini o familie regală fondată de regele Henric al II-lea de Anglia, fiu al lui Geoffrey al V-lea de Anjou.

Plantagenetii au fost cei care au introdus în Anglia stilul architectonic gotic, care a ajuns să fie foarte apreciat – clădiri precum Westminster Abbey sau York Minister fiind modelate după aceste canoane. Aceeași familie a jucat un rol important în adoptarea legilor comune și a celor constituționale, precum și în redactarea celebrei Magna Carta.

În confruntările dintre dinastiile englezești ale Tudorilor și Plantagenetilor, cei din urmă au avut câștig de cauză datorită dezvoltării fară precedent a sistemului politic și cultural petrecut sub conducerea lor. În ciuda faptului că sub casa Tudorilor a luat naștere Biserica Anglicană, iar prosperitatea a crescut substanțial, însemnătatea familiei Plantagenetilor a fost cu mult mai mare. Menționez că însuși regele Henric al VII-lea descinde, pe linie maternă, din Plantageneti.

 

Casa de Habsburg

Familii

Este numele uneia din cele mai importante dinastii regale europene și este cea care a dat regi pentru ţări precum Anglia, Portugalia sau Spania. Dinastia este numită după locul de origine, castelul Habsburg din cantonul elvețian Aargau.  Numele lor a rămas veşnic sinonim cu înflorirea artelor, grandoarea politică și identitatea europeană.

Istoria este plină de maiestăţi individuale, însă Habsburgii întruchipează maiestatea dinastică. […] A ajunge să nu mai constitui doar o familie, să nu mai reprezinţi doar o ţară, ci un agregat de naţiuni, a stăpâni jumătate din Europa şi o mare parte din America, a purta o coroană mai grea chiar decât coroana Imperiului Britanic, dar a te plimba, în acelaşi timp, prin Prater, cu o umbrelă sub braţ, iată un spectacol pe care omenirea nu‑l va mai vedea vreodată – Paul Morand

Cea mai potrivită introducere în istoria dinastiei Habsburgilor se regăsește în cartea “Declinul şi prăbuşirea Imperiului Habsburgic 1815-1918” scrisă de Alan Sked.

Între secolele 13 şi 20, dinastia a generat conducători de imperii, regate, ducate şi principate…

Vreme de șapte secole, Habsburgii au dominat o mare parte a Europei, a Orientului Apropiat și a Americii de Sud. Cuceritorul Carol Quintul, reformatoarea Maria Tereza, Franz Joseph și legendara sa soție Sisi, Zita, suverana datoriei, sunt doar câteva dintre figurile emblematice ale acestei familii excepționale, a căror dispariție a semnalat prăbușirea unei lumi.

Primul Habsburg de renume a fost Rudolf, care a fost încoronat împărat al Romei în 1273. O serie de alianţe matrimoniale i-au ajutat pe Habsburgi să-şi extindă dominaţia asupra Burgundiei, Spaniei şi imperiului său colonial,  reușind astfel  să conducă un imperiu care se întindea din Europa până în Africa, Mexic şi Peru.

În secolul al XVI-lea casa de Habsburg s-a împărţit în două ramuri: una a Habsburgilor spanioli care a dispărut odată cu moartea lui Carol al II-lea al Spaniei în 1700, fiind înlocuită la conducerea ţării de dinastia de Bourbon, şi una a celor germani ce au condus destinele statului din centrul Europei, urmând să dispară și ea în 1780,  fiind succedată de ramura Vaudemont a casei de Lorraine.

Sfârşitul  dominaţiei dinastiei Habsburgilor a avut loc în 1918 unde Împăratul Carol I a făcut faimoasa proclamaţie:

Plin de dragoste pentru poporul meu, nu voi mai fi un obstacol în calea dorinţei lor pentru dezvoltare liberă… Poporul a preluat acum controlul asupra guvernului prin reprezentanţii săi.

 

Familia de Medici

Familii

A fost unul dintre cei mai importanți concurenți în lupta pentru putere, influență politică, avuție și prestigiu din Florența.

Ascensiunea financiară a început odată cu practicarea comerțului cu materiale textile și  mulțumită relațiilor pe care au reușit să le lege cu partidul popular Popularen din Florența și cu Vaticanul, familia a reușit să domine societatea financiară întemeind un sistem bancar modern, bucurându-se și de influență politică.

Banca familiei de Medici a devenit ce mai puternică instituţie financiară din Europa sub administrarea fiului lui Giovanni, Cosimo, având ramuri în Roma, Veneţia, Napoli, Milano, Londra, Geneva, precum şi în alte locaţii. Vaticanul era printre cei mai importanți clienți ai băncii, dacă nu chiar cel mai important.

În a doua perioadă a secolului al XIII-lea a început ascensiunea familiei prin intermediul nepotului lor Giovanni di Bicci de Medici care devenise bancherul papei și mijlocitor între cartierul Albizzi și popor.

Astfel ramura veche a familiei Medici di Cafaggiolo, domina Florența, cu două întreruperi, că magistrați de seamă ai orașului până în anul 1537.

Figurile mai pregnante din familie au fost Cosimo de Medici, numit ”Il Vecchio”, cel Bătrân, (1389-1464) care a purtat titlul ”gran maestro” fiind, neoficial, conducătorul republicii Florența, și nepotul său Lorenzo de Medici, numit ”Il Magnifico”, magnificul (1449-1492).

Ascensiune marcantă a luat naștere prin al treilea fiu al lui Lorenzo – Giuliano II. de Medici care a fost primul nobil al familiei, însă în orașul Florența influența familiei slăbise. Fratele lui Lorenzo –  Giuliano I. de Medici a murit în anul 1478 ca urmare a unui complot politic organizat de familia concurentă Pazzi, cu care erau în conflict de ceva timp. Fiul cel mai în vârstă al lui Lorenzo – Piero II. de Medici a fost alungat din Florența de către un călugăr fanatic, Girolamo Savonarola, care proclama “Statul sfânt” sau “Statul lui Dumnezeu” – se spune că ar fi ars și unele opere de artă ale lui Botticelli fiind nuduri. Numai cu ajutorul papei Clemens VII și a lui Carol al V-lea a reușit Florența să devină pentru o perioadă scurtă (1527-1530) din nou Republică.

Cosimo a dat naştere dinastiei politice a familiei de Medici și a avut un rol important în ceea ce priveşte și poziţia Florenţei drept centru al Renaşterii.
Orașele Florența, Veneția, Milano, Genova și Roma au cunoscut o dezvoltare culturală și economică în perioada de Renaștere datorită Familiei de Medici care era susținută și de alte familii puternice din nordul Italiei.

Maeștri ai artei sprijiniți de Cosimo de Medici au fost Donatello și Fra Filippo Lippi, însă contribuția cea mai însemnată în sprijinirea artei îi revine lui Lorenzo de Medici. La masa lui s-au întâlnit artiști, gânditori, de rangul lui Michelangelo (a locuit 4 ani în Palatul familiei de Medici, apoi a creat faimoasele sale sculpturi, precum Pieta şi David), Demetrios Chalkondylas, Angelo Poliziano, Christoforo Landino, Giovanni Pico della Mirandola, Francesco Granacci, Sandro Botticelli și Leonardo da Vinci.

În 1419  Giovanni di Bicci însărcinează pe Filippo Brunelleschi cu renovarea Basilica di San Lorenzo di Firenze care devine cavoul familiei Medici (aici fiind înmormântați 46 de membri ai familiei).

Transformarea orașului din republică într-o monarhie nu a putut fi împiedicată, iar membrii familiei Medici au dominat și condus Toscana până la moartea ultimului Medici în 1737, Gian Gastone de Medici, al şaptelea membru al familiei care a fost Duce al Toscanei. Aceasta familie a fost o adevărată dinastie politică ce a condus Florența timp de trei secole și a cărei pasiune pentru artă a făcut din orașul toscan nucleul Renașterii italiene.

S-a realizat și un serial cu frumoasa istorie a renumitei familii – The medici Masters of Florence – unde este prezentată întreaga poveste a familiei în tablouri nuanțate și controversate, enigmatice și intrigante pe cât le-a fost și povestea.

 

Casa de Rothschild

Familii

Este considerată ca fiind una dintre cele mai influente familii de pe planetă. ”Centrul finanțelor mondiale” – cum li se mai spune, se bucură de o rețea în peste 30 de țări, construită de-a lungul anilor și de un prestigiu imens în întreaga lume.

Se spune că secretul succesului constă în respectarea unor reguli de fier care datează încă de la începuturi, respectiv sfârșitul secolului XVIII – când au început să întemeieze case bancare și financiare –  printre care și permiterea căsătoriilor între membrii familiei pentru ca averea să rămână în continuare a lor și să nu ajungă în  mâini străine.

Toate posturile importante din companii trebuiau să fie ocupate de membrii familiei.

…doar bărbaţii au voie să facă afaceri. Fiul cel mai mare al celui mai mare fiu este… şeful familiei. Pentru ca averea să rămână în familie, membrii ei trebuie încurajaţi să se căsătorească între ei, fiind acceptate căsătoriile între verişori primari sau “de al doilea”. Amschel a scris în testament: Niciodată să nu fie făcut un inventar public, de către tribunale sau de oricine altcineva, a averii mele. Interzic publicarea oricărei evaluări a moştenirii mele, potrivit http://searchnewsglobal.wordpress.com.

Amschel Mayer Rothschild a transformat comerţul cu vânzare pe datorie, practicat de tatăl său, într-o bancă, începând să speculeze moneda. Iubea la nebunie banii, tocmai din acest motiv și-a început cariera ca negustor de monede vechi.

La începutul secolului XX, famila Rothschild era prezentă în sistemul bancar pe care-l domina şi în toate marile companii: Royal Dutch Shell, Rio Tinto, De Beers, Standard Oil sunt doar câteva exemple. Au investit masiv în podgorii şi domenii franceze, ca mai apoi să cumpere artă şi terenuri peste tot în lume.

Se spune că au fost întemeietorii democraţiei moderne, finanțând războiul de secesiune din SUA, precum și armata britanică în timpul cuceririlor coloniale, şi au făcut afaceri cu împăraţii Prusiei şi cu ţarii Rusiei.

Ceea ce i-a făcut atât de renumiți este averea uriaşă datorită căreia se bucură de renumele de “stăpâni ai uni­­versului”,  controlând finanţele mondiale prin Federal Reserve, Bank of England sau FMI și deţinând o avere evaluată la peste 500 de tri­­lioane de dolari!

Știai că preţul mondial al aurului, la Bursa Aurului de la Londra, este stabilit de Casa Rothschild? La ceremonia anunţării cotaţiei zilnice participă şi astăzi un membru al familiei.

De multă vreme se vor­­­beşte că familia Rot­­­schild ar fi înfiinţat şi finan­­ţat e­­nigmatica şi controversata organizaţie Iluminati, care reprezintă unul dintre cele mai mari repere ale teoriei conspiraţiei. Se presupune că acest grup se află în spatele tuturor lucrurilor care se petrec în lumea capitalistă, comunistă, sionis­­tă, islamică sau catolică, în familia re­­gală britanică, în cadrul pre­­şe­­dinţiei americane, în ca­­drul UE sau ONU.

Illuminati – numiți și ”conducătorii secreţi ai lumii”, reprezintă o societate secretă care a luat naștere la 1 mai 1776. În 1785  această organizație a fost suprimată și dezbinată de guvernul bavarez fiind acuzați că scopul lor era să răstoarne toate religiile și monarhiile din stat.

În timpul perioadei în care Illuminati putea acționa legal, mulți intelectuali influenți și politicieni progresiști s-au numărat ca membri, inclusiv Ferdinand de Braunschweig și diplomatul Xavier von Zwack.

Este interesant de cunoscut istoria acestor familii nu numai pentru a decoperi cum au luat naștere nenumăratele instituții si construcții arhitecturale de care ne bucurăm astăzi, dar și pentru că, aprofundând istoria fiecărei dinastii în parte, vei descoperi ce înseamnă cu adevărat o familie unită, ce sacrificii presupune acest lucru si vei realiza că într-un final, familia este stâlpul de rezisteță.

În continuare ți-am pregătit câteva recomandări de seriale și documentare istorice care prezintă povestea puternicelor familii regale și nu numai, fiind mult mai ușor de asimilat informația in acest fel și mult mai plăcut. Ca sa fiu sinceră, serialul meu preferat, cât și a lui poveste, rămâne  Medici Masters of Florence a căror viață a fost uimitoare și care se poate regăsi chiar și după atâta vreme în minunatele construcții arhitecturale din frumoasa Italie.

Profetii banilor – Familia Rothschild

The Medici Masters of Florence

Demonii lui Da Vinciprezintă lupta familiei Medici de a rămâne la putere, avându-l aliat pe Leonardo DaVinci.

The Borgias

The White Queen

The White Princess

Dinastia Tudorilor

The Crown

Mirela
Ultimele postari ale lui Mirela (vezi toate)