„Piatra femeii înțelepte“, autor necunoscut, culeasă de scriitorul A. Lenehan.

O femeie înțeleaptă aflată în călătorie în munți găsește într-un pârâu o piatră prețioasă. În ziua următoare se întâlnește cu un alt drumeț care este înfometat, iar femeia înțeleaptă își deschide desaga pentru a împărți hrana. Drumețul înfometat văzu piatra prețioasă și îi ceru femeii să i-o dea. Ea i-a dat-o fără să ezite.

 

Călătorul a plecat, bucurându-se de norocul lui.

 

Știa că piatra este suficient de valoroasă cât să-i ofere siguranță pentru tot restul vieții. Însă, câteva zile mai târziu, omul s-a întors și i-a înapoiat piatra femeii înțelepte. «M-am mai gândit», a spus el, «știu cât de valoroasă este piatra, însă ți-o dau înapoi în speranța că îmi poți da ceva chiar mai prețios. Dă-mi ce ai înăuntrul tău de te-a făcut să îmi dai piatra.»

Se spune că iubirea se învață. Că ea provine din familie, din mediul social în care trăim, iar tiparele comportamentale se preiau prin imitație și învățare. Numai că, în zilele noastre, se practică iubirea competitivă unde contează cine deține puterea, cine are dreptate, transformându-se totul într-o stare de agresiune constantă a unuia față de celălalt.

Unde stăpânește iubirea nu există dorință de putere, iar unde predomină puterea, lipsește iubirea. – C.G. Jung

Toate aceste comportamente sunt atât de des întâlnite din cauza lipsei educației emoționale și a negării sensibilității,  întrucât aceasta ne expune vulnerabilitatea, or, ceea ce se practică astăzi este exact tiparul care promovează lipsa acesteia: să nu arăți că poți fi rănit. Astfel, nimeni nu știe ce este iubirea, însă toată lumea o caută. Din fericire, până ne va fi dat s-o trăim, o putem întâlni în scrierile filozofilor lumii care au încercat din cele mai vechi timpuri să o înțeleagă și să o descrie cât mai profund:

Emil Cioran spunea că ”toate neputințele se reduc la una: aceea de a iubi, aceea de a evada din propria tristețe.”

Liviu Rebreanu: ”Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubești. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.”

Lev Tolstoi: ”Nu frumusețea ne face să iubim, ci iubirea ne face să vedem frumusețea.”

Alfred de Musset: ”Nu știu unde duce drumul meu, dar merg mai bine când te țin de mână.”

Paulo Coelho: ”Când iubim, întotdeauna ne străduim să devenim mai buni. Când ne străduim să devenim mai buni decât suntem, totul în jurul nostru devine mai bun.”

Emil Cioran: ”A iubi înseamnă a suferi și cum mulți fug de suferință puțin știu să iubească.”

Însă, când vine vorba de propria persoană, cum ar putea iubirea să ne filtreze imaginea de sine? Dr. Tian Dayton explică în articolul său din Huffpost cum iubirea are un rol esențial în sănătatea noastră mentală:

”Multe dintre rănile pe care le descopăr în practica mea de psihoterapeut rezultă din lipsa iubirii sau din lipsa manifestării acesteia. Cu toții avem nevoie să știm că suntem iubiți. Iubirea face ca un salariu mic sau o casă modestă să fie percepute ca niște privilegii, ca lucruri pentru care putem simți recunoștință. Fără iubire, oamenii trăiesc un vid constant, oricât ar câștiga. Banii nu pot cumpăra iubire. Pot cumpăra lucruri minunate, gadgeturi și experiențe, dar nu pot umple o inimă. Iubirea, în schimb, poate.” 

La baza uneia dintre cele mai mari probleme de relaționare cu sinele și cu cei din jur, stă frica de abandon. Autoarea Susan Anderson vorbește despre modul în care acest lucru ne poate afecta viața:

– oamenii lipsiți de încrederea și siguranța pe care le conferă un atașament sănătos în copilărie nu îndrăznesc să-și seteze scopuri înalte de teama că vor dezamăgi sau vor fi dezamăgiți;

– teama de eșec îi face să adopte un comportament pasiv, lipsit de motivație în carieră;

– teama de respingere creează dificultăți în acceptarea criticii, fie ea și constructivă;

– teama de succes (deși dezirabil, reprezintă un scenariu nefamiliar, deci îmi inspiră teamă).

O relație critică cu sinele pe termen lung diminuează șansele către vindecare, care se bazează în primul rând pe acceptare. Iubirea este responsabilă de această tranzacție emoțională unică.

Iubirea vine la pachet cu răbdarea și siguranța. Iubirea înseamnă bunătate, acceptare, putere de a ierta, capacitate de a înțelege și a asculta, și nu în ultimul rând, credința. Credința în tine însuți și în cei de lângă.

 ”Iubirea nu este ceva ce faci să se întâmple; iubirea este modul în care ești.”

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)