Dacă ești o persoană curioasă și cu o sete cu cunoaștere din ce în ce mai mare, cu siguranță acest articol este ideal pentru tine.

Cititul necesită mult timp, iar viteza cu care realizezi acest proces nu are un impact doar asupra vieții personale —  are implicații grave atunci când vine vorba și de viața profesională. Capacitatea de a memora și analiza informațiile scrise joacă un rol esențial în avansarea carierei. Din fericire, poți învăța cum să memorezi mai rapid textul.

 

 

 

 

De ce ar trebui să citești – 4 motive esențiale:

 1. Îți vei menține creierul activ

Pe măsură ce îmbătrânim, corpurile noastre nu sunt singurele lucruri care se deteriorează. Mințile noastre tind să se descompună într-un ritm la fel de alarmant, cu excepția cazului în care primesc doze sănătoase de stimulare care le obligă să „exerseze”. Menținerea creierului activ și energizat joacă un rol crucial în combaterea unor lucruri precum deficiența cognitivă, depresia și demența odată cu înaintarea în vârstă. Cititul este una dintre cele mai bune metode de a-ți menține creierul activ și sănătos.

 1. Vei dormi mai bine

Mormanul acela de cărți este pe noptiera ta dintr-un motiv. Spre deosebire de smartphone-ul sau laptopul ale căror ecrane luminoase inhibă capacitatea corpului tău de a produce melatonină și de a adormi ulterior, cărțile implică creierul într-un mod semnificativ și productiv. La fel cum corpul tău se simte obosit după un antrenament minunat la sală, creierul tău va deveni natural obosit și adormit după ce ai citit un capitol sau două dintr-o carte bună.

 1. Cunoașterea este putere

Cu cât cunoști mai multe despre o gamă largă de subiecte, cu atât vei putea avansa atât în ​​viața profesională, cât și în viața personală. Acest lucru este valabil mai ales în era informațională, în care se concurează constant pentru o carieră mai bună, care necesită o cunoaștere aprofundată a mai multor subiecte.

 1. Vei deveni mai empatic

Cărțile rămân cel mai bun mod de a înțelege punctul de vedere al altcuiva. Acestea oferă o imagine de neegalat a diferitelor lumi și vieți existente de-a lungul istoriei. Și să știi mai multe despre oameni pe care probabil nu îi vei întâlni niciodată în viața reală este întotdeauna un plus. De fapt, mai multe studii au arătat că citirea ficțiunii stimulează empatia prin îmbunătățirea înțelegerii a celorlalți (chiar dacă „ceilalți” în cauză nu sunt oameni reali). Aceasta are implicații profunde pentru societate, în care totul, de la încurajarea relațiilor personale până la evitarea războiului mondial, se bazează pe un sentiment puternic și sănătos de empatie.

 

Dacă dorești să îți accelerezi viteza de citire, merită să încerci cursurile de citire rapidă. Aceste cursuri sunt concepute pentru a te face să citești mai rapid și mai eficient și pentru a te asigura că păstrezi toate informațiile.

O să îți dau câteva exemple de site-uri specializate pe astfel de cursuri, fiecare având diferite oferte, iar altele oferind și cursuri gratuite:

 • SpeeRead – este un program care îți testează viteza de citire și prin intermediul căruia vei reuși să citești mult mai rapid, să înțelegi mult mai bine  și să memorezi mult mai mult.
 • InfoSpeed – îți pune la dispoziție un pachet de învățare și citire rapidă, deci dacă ești interesat să-ți îmbunătățești  abilitățile cognitive îți recomand să arunci un ochi la ei pe site.
 • SuccesPersonal – în urma participării la cursurile puse la dispoziție de către cei de la Succes Personal vei dobândi următoarele specializări :– citire rapidă
  – memorare creativă
  – învățare accelerată
  – creativitate
  – gifted education
  – educație holistică
  – programare neuro lingvistică
 • Photoreading – te învață cum să citești până la 3 cărți pe zi. Uimitor, nu?
  Ei spun că scopul principal este: ”Să citeşti ce ai de citit în timpul pe care îl ai, la nivelul de înţelegere de care ai nevoie.”

 

Acestea sunt câteva dintre programele online pe care le poți utiliza pentru a-ți îmbunătăți capacitatea de citire și memorare,și nu numai.
Alege-l pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Așadar, pune-ți smartphone-ul deoparte noaptea și începe să acorzi mai multă importanţă acelei grămezi de cărți de pe noptiera ta. Creierul, cariera și toată umanitatea îți vor mulțumi.

Voi începe eu prin a-ți mulțumi că mă citești și sper ca sfaturile mele să-ți fie de folos.

Tot aici pe Blog găsești un articol scris de colega mea Claudia cu Top 25 de cărți de citit pe timp de caranTIHNĂ

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)