Toți avem dorințe, speranțe, vise mărețe, pe care căutăm să le îndeplinim în această viață. Căutăm frenetic ceea ce poartă numele de succes. Succesul, în linii mari, este definit ca atingerea unor țeluri, indiferent de ce presupun acestea. Însă, pentru fiecare dintre noi, succesul are o altă formă și semnificație, cum ar fi: sănătatea, siguranța, familia, prietenii, liniștea, abundența, etc. Așadar, catalogarea unui om ca fiind unul de succes poate fi dificilă.

Este succesul cel mai important în această viață? Ce înseamnă mai exact?

Pentru a răspunde la aceste întrebări și pentru a putea face lumină în acest caz, am hotărât să apelez la înțelepciunea unui om de succes: Zig Ziglar. În caz că nu știi despre cine vorbesc, Zig Ziglar a fost un autor american de cărți de literatură motivațională. Acesta a scris un număr de peste 30 de cărți despre dezvoltarea personală, despre succes și despre cum oamenii își pot pune în valoare calitățile, iar prin acest lucru, să poată duce o viață împlinită și… de succes.

Ce înseamnă succesul:

Succesul e prezent atunci când știi că ai făcut o treabă grozavă și la sfârșitul fiecărei zi de muncă închizi uşa biroului și te îndrepți spre casă;
Succesul înseamnă să ai un cămin, să fii înconjurat de oameni pe care să îi iubești și care să te iubească la rândul lor;
Succesul înseamnă să ai o siguranță financiară pentru a-ți satisface obligațiile lunare și să știi că familia ta este asigurată în cazul unei tragedii;
Succesul înseamnă să ai acea credință care să-ți spună încotro să mergi atunci când pare că nu mai ai o alternativă;
Succesul înseamnă să ai o pasiune sau un hobby care să-ți ofere bucurie și pace;
 Succesul înseamnă să știi cine eşti;
 Succesul înseamnă să ai grijă de tine și să te trezești zilnic sănătos;
 Succesul înseamnă să mergi seara la culcare și să realizezi cu recunoștință că „Nu poate fi mai bine de atât!”.

După cum poți observa, succesul nu implică doar o anumită arie a vieții noastre. Implică întreaga noastră ființă, iar în momentul în care neglijezi căminul în detrimentul carierei sau sănătatea fizică și emoțională în detrimentul bunăstării, limitezi succesul în toate celelalte arii.

Ce NU înseamnă succesul:

Succesul nu înseamnă să ratezi cina cu familia fiindcă muncești prea mult;
Succesul nu înseamnă să te grăbești acasă de la muncă și să te ascunzi în camera ta spunând: „După ziua pe care am avut-o, am nevoie de spațiu!“;
Succesul nu înseamnă să vrei să faci mai mulți bani când ai deja mai mult decât poți cheltui;
Succesul nu înseamnă să mergi la biserică și să ignori tot ce auzi;
Succesul nu înseamnă doar muncă, ai nevoie și de distracție;
Succesul nu înseamnă să fii atât de ocupat, încât să trăiești numai cu mâncare nesănătoasă;
Succesul nu e atins atunci când îți consumi energia mentală îngrijorându-te din cauza unor proiecte cu termen-limită, sositul la timp acasă, ratarea spectacolului de la școală al copilului tău sau plata facturilor;
  Succesul nu înseamnă să trimiți mesaje în timp ce conduci ca să recuperezi ce n-ai făcut în timpul programului tău supraîncărcat.

Citindu-le, îți sună cunoscut? Ai observat în viața ta unul sau mai multe aspecte descrise mai sus? Dacă ai răspuns DA la una dintre aceste întrebări, trebuie să fii foarte atent la comportamentul tău și să lucrezi mai mult la acele aspecte.

Din punctul meu de vedere, toate lucrurile bune și mai puțin bune pleacă de la relația pe care o avem cu noi înșine. Cum ai considera relația cu tine însuți? Îți place cine ești? Dacă nu, ce ai de gând să faci în această privință?

M-ar bucura enorm să știu că am aprins o scânteie în mintea ta și că vei face această retrospectivă fără târșă sau pentru că trebuie, ci pentru că îți dorești să fii mai bun. Pentru că știi că succesul e la îndemâna oricui… care luptă pentru asta.

Scrie-mi în comentarii, în 2-3 propoziții cum definești tu succesul și ce reprezintă și mai ales ce nu reprezintă pentru tine. Cunoscându-te, nu vei mai accepta jumătăți de măsură din partea nimănui. Nici măcar din partea ta.

Secretul succesului: cazi de șapte ori, te ridici de opt. – proverb chinezesc

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)