Atunci când se apropie o aniversare, sărbătoare sau o altă ocazie specială, alegem cu atenție și oferim cadouri celor dragi. Este ceva ce facem în mod natural și majoritatea dintre noi nu ne gândim la implicațiile mai profunde. Cu toate acestea, cadourile pe care le alegem și modul în care le oferim spune multe despre noi, despre relațiile noastre. În spatele fiecărui cadou se află influențe de ordin social, psihologic și emoțional.

A ști să oferi mici daruri cu discreție și tact este un semn de noblețe sufletească. – Aurelia Marinescu

Știi că în Japonia, denumită și țara politeții, se fac cursuri prin care oamenii învață reguli de etichetă în ceea ce privește oferirea/ primirea unui cadou? Spre deosebire de Occident, unde oamenii oferă cadouri fără a aștepta nimic în schimb – ceea ce poate sau nu este adevărat în practică, desigur – cadourile din Japonia sunt date și primite într-un ciclu al obligației și al recunoștinței. Asta înseamnă că dacă primești un cadou, este de așteptat să-ți exprimi recunoștința oferind la rândul tău un cadou, la ceva timp după.

Interesant, nu-i așa?

Ce și cum dăruim? Când cumpărăm? Când dăruim? Cum primim? Când oferim flori? Ce tip de flori se potrivesc ocaziei X? Sunt doar câteva din întrebările la care-ți voi răspunde mai jos. Așadar, să-ncepem.

Ce și cum dăruim?

Țin să menționez, încă de la început, că un cadou scump nu înseamnă neapărat dovadă de bun-gust. Încă nu poți striga “Bingo!”.😊 Poți oferi orice obiect, de la instrumente pentru gătit, la cărți, la papuci comozi de purtat în casă. Este foarte important să ținem cont de ceea ce vrem să transmitem. Un cadou frumos ambalat, ales cu grijă și interes, care este și util (cană termică, opritor pentru cărți, suport pentru reviste, brelocuri, suport pentru bijuterii), poate aduce un zâmbet pe față până și celui mai pretențios om.

Când cumpărăm?

Întâi de toate, trebuie să aflăm ce-și dorește să primească persoana căreia vrem să-i facem această surpriză. Dacă este o persoană apropiată ție (prieten/ ă foarte bună, soră, frate, părinți, etc.) îți poți nota pe un carnețel sau în secțiunea “Notes” din telefon, pe măsură ce le afli. Pune întrebări subtile sau dacă nu stăpânești prea bine această calitate, ca subsemnata, observă-le reacțiile și comentariile. O regulă de aur, care trebuie respectată cu sfințenie, este aceea de a cumpăra cadoul din timp, evitând astfel să nu-l mai găsești în magazine. Excepție fac, bineînțeles, florile și alimentele perisabile (torturi, cozonaci, prăjituri, etc.)

Când dăruim?

Atunci când vorbim despre prietenii noștri, despre părinți, sau persoana iubită, nu trebuie să așteptăm o ocazie specială pentru a le face o bucurie. Așa cum zice și tatăl meu: acesta este un cadou de ziua mea… liberă!

Cum primim?

Poate că nu te-ai gândit niciodată, fiind prea entuziasmat de surpriză, dar există și aici câteva reguli. Hihi!

Regula de aur aici este că orice ai primi cadou trebuie deschis în fața musafirului, fără să-i servim o replică din cele menționate mai sus, chiar dacă ce am primit nu este pe gustul nostru, evitând replicile “E prea scump!” sau “Vai, nu trebuia să te deranjezi!” sau “Ce să fac cu asta? Mai am încă x obiecte la fel.”.

Nu dăruim, dacă nu ne pricepem, timbre unui filatelist, accesorii de pescuit unui pescar, culori unui pictor. Ei cunosc în mod cert mici magazine specializate unde găsesc lucruri pe măsura pretențiilor lor, pretenții pe care noi nu avem cum să le ghicim. – Aurelia Marinescu

Florile

Florile sunt o modalitate excelentă de a-ți exprima sentimentele și emoțiile față de cineva special. Știai că dacă oferi unei doamne un cadou, acesta trebuie să vină însoțit de flori?

Pentru a putea duce la capăt “misiunea” cu succes, ține cont de aceste sfaturi:

  • Florile artificiale nu se dăruiesc și nu se țin în casă – denotă prost gust;
  • Florile greu de întreținut (begonii, tuberoze, orhidee, cale, etc.) vor fi evitate, deoarece este posibil să nu fie pe gustul gazdei, oferindu-i și mai mult de lucru;
  • Florile se oferă fără ambalaj, cât mai simplu aranjate, cu florile îndreptate în sus;
  • Florile se oferă în număr impar, excepție făcând aranjamentele florale pentru înmormântări;
  • Florile nu se oferă bărbaților decât dacă aceștia sunt în spital;
  • Atunci când buchetul de flori vine din partea unui cuplu, domnul este cel care-l oferă.

 

Deși în aparență poate părea un subiect banal, cadourile sunt un subiect preferat pentru studiile comportamentului uman, psihologii, antropologii, economiștii și oamenii de marketing cântărind foarte bine cauzele și efectele. Altfel spus, acestea contribuie la consolidarea legăturilor cu familia, prietenii, oamenii dragi cărora le faci cadouri. Psihologii sunt de părere că persoana care oferă, mai degrabă decât cea care primește, obține cele mai mari beneficii.

Dacă vrei să citești mai multe despre maniere și eleganță, găsești aici o selecție a celor mai îndrăgite cărți despre maniere.

P.S. Mi-am amintit! “Cei ce dăruiesc au totul. Cei ce se abțin nu au nimic.” spune un proverb hindus.

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)