Aurora Liiceanu este una dintre cele mai îndrăgite scriitoare, specialistă în psihologie și cu numeroase scrieri în acest domeniu, fiind printre cei mai cunoscuți psihologi de la noi din țară.  A lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite universități din București, dar și în Canada și Franța.
În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române.

În scrierile sale, Aurora abordează problemele cele mai acute ale vieţii omului contemporan:

  • iubire
  • relaţii (între iubiţi, dar şi, de pildă, între soacre şi nurori)
  • femei şi feminitate
  • educaţia copiilor
  • superstiţiile în lumea modernă
  • egalitatea între sexe ş.a.

 

Și acestea sunt doar câteva exemple dintre nenumăratele subiecte abordate și învățături împărtășite de-a lungul timpului. Unul dintre ele vorbește despre nevoia de recunoaștere socială. Cum credeți că a descris ea această nevoie atât de prezentă printre noi astăzi?

Totul se exhibă. De ce? Este clasic în psihologie. Este fereastra lui Johari. Sunt 4 ferestre, ca niște geamlâcuri, nu? ceea ce o persoană cunoaște despre sine și este cunoscut și de către ceilalți (“eu știu și ceilalți știu”); ceea ce este necunoscut persoanei despre sine dar este cunoscut de alții (“eu nu știu dar ceilalți știu”); ceea ce o persoană știe despre ea dar ceilalți nu știu (“eu știu dar ceilalți nu știu”). Ultima parte e de secrete, de intimitate. Toată această psihologie e mutată către public.

Recunoașterea socială este mai importantă decât importanța de sine pe care ți-o dai.

Tot ea a vorbit și despre problemele în relaţiile de cuplu sau la locul de muncă, dificultăţile existente în educarea copiilor, conflicte de diferite tipuri.

În una dintre scrierile ei, Valurile, smintelile, păcatele, spunea că oamenii obişnuiţi se confruntă cu numeroase probleme, şi de cele mai multe ori îşi spun fără rezerve povestea, fie în speranţa că vor primi o soluţie, fie doar pentru a-şi vărsa oful. Subiecte tabu, obiceiuri, credinţe şi superstiţii, toate se regăsesc în poveştile celor intervievaţi pe care Aurora Liiceanu i-a ascultat cu sufletul deschis și le-a analizat poveștile în încercarea de a clarifica modul în care oamenii de rând percep şi se confruntă cu obstacolele vieţii.

De ce unii aşteaptă ani la rând să fie alături de o persoană iubită, în timp ce alţii nu au răbdare şi îşi continuă viaţa fără să mai privească în urmă? Ei bine, a răspuns și la această întrebare atunci când a așternut pe foaie povestea Așteptării Penelopei. Încercând să înţeleagă aşteptarea ca alegere voluntară care ne modelează destinul, Aurora Liiceanu s-a îndreptat către lumea literaturii şi a pus sub lupă câteva personaje a căror viaţă a fost marcată de aşteptare, dar şi personaje grăbite, care n-au ştiu să aştepte. Poveştile fascinante pe care le relatează în această carte au oferit răspunsurile mult căutate pentru cei ce au avut răbdare să le descopere.

Prin ce se defineşte o mare iubire?
Obsesia fetelor de a se căsători se naşte din propria lor dorinţă sau este inoculată de familie, de cărţi şi de emisiunile TV? Cum eşti privit în România  dacă eşti singur? Ceea ce ni se întâmplă este pură întâmplare sau destin prestabilit?

A răspuns la aceste întrebări- şi la multe altele- prin intermediul unor poveşti de viaţă pline de tâlc despre care vei afla La taifas. Experienţele personajelor ei au rolul de a ajuta la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm adesea astăzi: de la incertitudinile în dragoste  la educaţia copiilor, de la efortul de a arăta cât mai tineri la modul în care putem lupta împotriva clişeelor impuse de societate.

Nu există egalitate între sexe, există doar care pe care, sigur, şi dragoste există, dar ele sunt legate. Iubire oarbă nu există, iubirea trebuie câştigată. Bărbatul trebuie să înţeleagă ce înseamnă o femeie. O femeie e o femeie…

A mărturisit în Rendez-vous cu lumea că femeile vor cu orice preţ ca bărbaţii să renunţe la cele trei atribute  prin care sunt definiţi: emoţionalitatea restrictivă, inhibiţia afecţiunii şi preocuparea pentru succes. Ele vor iubire. Însă, sunt atrase exact de cei care corespund atributelor de mai sus.

S-ar îndrăgosti ele, oare, de bărbaţi sensibili şi emotivi, mângâietori şi plini de tandreţe ca o mamă şi neanimaţi de ambiţii de ascensiune socială?

Eu n-aș putea să-ți răspund, dar cu siguranță ea a facut-o în stilul caracteristic și vei descoperi răspunsul pracurgând această carte. Căci, din punctul meu de vedere, femeile sunt adevărate paradoxuri în toată splendoarea lor, iar Aurora vorbește liber și asumat despre ele.

Chiar și despre unele dintre cele mai cunoscute: Coco Chanel. Lee Miller, Cecilia si Liza. Dacă te vrei inspirată de unele dintre cele mai cunoscute, admirate, dar și controversate vieți, te îndemn la lectură – Patru femei, patru povești – au cu siguranță multe lucruri interesante de spus.

Iar noi mai avem, fără îndoială, multe lucruri de învățat.
Pentru mai multe informații, răspunsuri, învățături de care simți că ai nevoie, te invit să arunci un ochi și peste celelalte capodopere ale Aurorei:

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)