Azi vreau să-ți vorbesc despre simplitate. Deși poate părea la prima vedere un subiect anost, te asigur că lucrurile stau complet diferit. Continuă să citești și îmi vei da dreptate.

Și cum ochii și mintea îmi alunecau încet spre colțuri neexplorate încă ale internetului, am dat peste următorul citat, care m-a inspirat să scriu articolul la începutul căruia te afli:

 Ideile mari au fost totdeauna simple. La fel sunt și oamenii cu adevărat mari. — Autor necunoscut

Ei bine, cum ajungem acolo? Din punctul meu de vedere, trebuie sa începem să analizăm și acolo unde e cazul, să ajustăm modul de viață, astfel încât să ne permită să avem mai puțin și să fim mai mult. 

La prima vedere pare misiune imposibilă. Te înțeleg. E copleșitor când te gândești câte lucruri deții, care în 90% din cazuri nu-ți sunt folositoare. De exemplu, ai 10 pixuri de rezervă, în aceeași culoare, în caz că se termină cel pe care îl folosești acum. Asta se numește risipă de resurse, bani și spațiu.

Te-ai simțit vreodată frustrat când ai încercat să cauți un anume lucru și nu l-ai putut găsi, decât după lupte seculare, din cauza maldărului de lucruri care-l “ascundeau”?

Ai auzit de minimalism? Acest concept a luat naștere în domeniul artei, termenul fiind folosit în cazul lucrărilor care erau realizate din linii simple, culori puține și o aranjare meticuloasă, dar totodată… simplă.

De câțiva ani încoace, acest concept s-a infiltrat și în ceea ce noi numim “stil de viață”, scopul fiind acela de a reduce/ elimina complet dezordinea din toate aspectele cotidianului.

NU ai nevoie de sute de lucruri pentru a fi fericit. Fericirea pe care acestea ți-o aduc este efemeră și vei vedea că vei ajunge să ai din ce în ce mai mult, dar să fii din ce în ce mai nefericit.

Echilibrul în viață înseamnă să îți dorești doar lucrurile de care ai nevoie. — Vernon Howard

Cine nu ar vrea să fie înconjurat doar de lucrurile care cu adevărat contează și să elimine tot ce îi ține pe loc? Când te gândești la asta, nu cred ca ar fi cineva care să-și dorească opusul. Dar din diferite motive, cum ar fi lipsa timpului, job solicitant, ș.a.m.d., oamenii nu dau importanță acestui aspect… până când nu începe să le afecteze calitatea vieții.

Beneficiile pe care le vei resimți în urma abordării acestui stil de viață sunt numeroase. Cele mai importante sunt:

1. Cheltui mai puțini bani

Te-ai gândit să faci un calcul al banilor pe care îi cheltui pe lună inutil? Te asigur că suma va fi destul de importantă. Poți chiar să-ți deschizi un cont de economii și să-i depui acolo în fiecare lună, iar la final de an să mergi într-o vacanță sau să participi la un curs de dezvoltare personală. Tu alegi.

2. Ești mai puțin stresat

Că vorbim de haine, de accesorii sau orice altceva, toate au nevoie de întreținere, ceea ce presupune timp. Timp în care poți face altceva, productiv, pentru tine.

3. Poți face curățenie mai ușor și de două ori mai rapid

Zilele lungi și interminabile de șters praful, mutat mobila sau alte obiecte de decor au apus, poți uita de ele.

4. Mediul înconjurător îți va mulțumi

Nu mai e un secret pentru nimeni că excesul de plastic și excesul în general dăunează mediului înconjurător. Cum poți fi fericit, productiv și de succes, dacă ești înconjurat de natura care încet încet se stinge?

5. Devii mai productiv

Productivitatea, această nebuloasă a vremurilor noastre, rămâne pentru mulți dintre oameni ceva utopic, greu de înțeles și atins. Eu îți zic, în schimb, că se poate! Și e mai ușor decât crezi. Simplifică-ți rutina și vei vedea că poți face performanță și fără 300 de sarcini pe zi.

6. Deții lucruri cu o calitate ridicată și care rezistă în timp

În loc să cumperi 10 bluze care se vor scămoșa după prima purtare, alege să cumperi 2-3 dintr-un material de o calitate superioară, care vor rezista în timp și în care te vei simți comod.

7. Găsești lucruri mai ușor

De câte ori nu ai căutat un lucru pe care nu ai reușit să-l găsești decât după multe zile, când oricum nu mai aveai nevoie de el? Doar imaginează-ți cum ar fi să știi pe unde sunt puse toate și să mergi direct “la țintă”, evitând supărările și stresul.

8. Camerele devin mai spațioase și ordonate

Deschizi ușa de la intrare și ai impresia că Pinterestul s-a mutat la tine. Frumos sentiment, nu?

9. Te eliberează de mrejele consumerismului

Trăim în această societate de consum, în care tot timpul suntem bombardați cu reclame, promoții și oferte limită. De ce să nu cumperi încă o tigaie, în condițiile în care mai ai 5 acasă, dacă are un super preț? Poate pentru că deja nu mai ai spațiu unde să le depozitezi? Ai putea oricând să le iei cu tine în pat, dar nu cred ca va fi un somn prea odihnitor. Hihi!

10. Ai mai mult timp pentru tine

Uau, oare ce poți face cu atât timp liber? Opțiunile sunt nelimitate, atractive în egală măsură și la îndemână. Ce poți cere mai mult de atât? Poate un extra biscuite, dar asta e o poveste despre care îți voi spune cu altă ocazie.

Hai să facem următorul exercițiu.

Uită-te în jurul tău și alege orice obiect din apropiere. L-ai folosit în ultimele 90 de zile? Crezi că îl vei folosi în următoarele 90? Dacă răspunsul este nu, atunci este momentul să renunți la acel obiect. Poate că regula ta nu este de 90 de zile, poate este de 50 sau 150. Fii sincer cu tine și renunță la tot ce nu-ți aduce un beneficiu, ce nu are utilitate.

În timp ce majoritatea oamenilor aleargă bezmetici după faimă, succes și opulență, minimalismul ne invită să luăm lucrurile pas cu pas, să consumăm mai puțin și să ne bucurăm mai mult. La final de zi, ce e mai important pentru tine?

Mirela