Vrei să afli cele mai interesante informații despre cărți? Ai ajuns unde trebuie.

Cărțile oferă o evadare temporară din propria-ți poveste. Cred că este un lucru cert când spun că majoritatea oamenilor găsesc o imensă bucurie în a sta cu o carte în brațe la final de zi. Și nu numai.

Știai că în medie un om citește 12 cărți pe an? Da. Și eu am fost surprinsă atunci când am aflat această informație.

Conform indicelui NOP World Culture Score, India este țara care citește cel mai mult, depășind 10 ore pe săptămână. Thailanda și China sunt pe locul doi și trei, cu 9 ore, respectiv 8 ore pe săptămână, dedicate acestei activități.

După ore întregi de navigat pe căile cunoscute și mai puțin cunoscute ale Internetului, am realizat un top cu 25 de curiozități despre cărți, pe care te invit să-l citești mai jos:

Cuvântul “carte” a apărut pentru prima dată într-un manuscris aparținând lui Alfred cel Mare, regele anglo-saxon al regatului Wessex din 871 până în 899. Cărțile nu au căpătat denumirea de cărți decât după foarte mult timp.

 

Cel mai lung roman scris vreodată este “În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust. Această capodoperă și-a câștigat locul în Cartea Recordurilor (Guinness Book of World Records), fiind formată din 13 volume, depășind un total de 1,3 milioane de cuvinte.

 

Cea mai mare carte din lume este Atlasul Klencke, care măsoară 1,75 metri înălțime și 1,90 metri lățime (atunci când este deschisă).

 

 

Autorul nuvelei Peter Pan, J. M. Barrie a dat drepturile de autor spitalului care-i poartă numele – J.M Barrie de pe strada Great Ormond, pentru care spitalul încă primește bani, chiar și astăzi. Acordarea drepturilor de autor acestui spital a ajutat la salvarea a numeroase vieți.

 

 

În secolul al XIII-lea, un călugăr a luat o carte veche scrisă de Arhimede (în secolul al X-lea), a șters conținutul și a scris peste ea rugăciuni. Oamenii de știință au stabilit că acesta a șters o carte care a pus bazele matematicii cu mii de ani înainte de Newton și Leibniz.

 

Virgina Woolf și-a scris toate cărțile stând în picioare.

 

 

Romanul Agathei Christie „Elefanții nu uită niciodată” dezvăluie semne ale apariției Alzheimerului autoarei, o cincime din vocabularul ei este pierdut, folosind preponderent cuvintele nespecifice, cum ar fi „lucru”. De asemenea, se poate observa și o scădere accentuată a „densității ideii”, ultima linie a romanului fiind „Poate că e bine să nu-mi mai amintesc.”.

 

Cea mai lungă frază care a fost tipărită vreodată în literatură îi aparține lui Victor Hugo. Aceasta apare în cel mai cunoscut roman al autorului, și anume “Mizerabilii”, având o lungime de 823 de cuvinte.

 

 

Cărțile obișnuiau să fie legate cu lanțuri, de rafturile bibliotecilor, pentru a preveni furtul.

 

 

Stephen King a aruncat manuscrisul inițial pentru „Carrie” la gunoi. Soția sa, Tabitha, după ce l-a găsit în gunoi și l-a citit, l-a convins să-l termine și să-l trimită editorului. Culmea este că acest romanul este cel care l-a făcut celebru.

 

 

Prima carte care a primit titlul de „bestseller” a fost “Fools Of Nature”, aparținând scriitoarei americane Alice Brown, în anul 1889.

 

 

Pentru a scrie un roman, un scriitor are nevoie de aproximativ 475 de ore, ținând cont de faptul că un roman de dimensiune medie conține aproximativ 90.000 de cuvinte, ceea ce înseamnă 189 de cuvinte pe oră.

 

Autorul operei “Stăpânul inelelor”, J. R. R. Tolkien a scris întreaga trilogie cu doar două degete! J. R. R. Tolkien a spus că procesul de scriere a trilogiei a fost epuizant, având peste 1.200 de pagini, modul în care a învățat să tasteze (cu doar două degete) luându-i mai mult timp.

 

Prima carte care a fost scrisă cu ajutorul mașinii de scris se numește “Aventurile lui Tom Sawyer”, scrisă de Mark Twain.

 

 

Cea mai scumpă carte din lume poartă numele de “Codex Leicester” si a fost scrisă de Leonardo Da Vinci. A fost achiziționată în anul 1994 de Bill Gates pentru 30,8 milioane de dolari. Dacă Bill Gates ar decide să vândă această carte astăzi, specialiștii spun că prețul ar fi dublu sau chiar triplu.

 

Există patru cărți legate în piele umană la Biblioteca Universității Harvard. Bibliopegia antropodermică poartă numele acestei practici din secolul al XVII – lea și constă în confecționarea de coperți din piele umană. Interesant este faptul că medicii obișnuiau să facă asta, existând de asemenea și mai multe cărți legate în pielea animalelor.

 

Top 3 cele mai citite cărți din lume sunt: ​​Biblia, Citate ale președintelui Mao Zedong și seria Harry Potter.Numărul total de cărți din seria Harry Potter, vândute în întreaga lume, depășește 500 de milioane, însemnând că există o carte Harry Potter pentru fiecare 17,5 oameni de pe pământ.

 

Prima carte tipărită la Oxford a fost un studiu despre Crezul Apostolilor. Pe prima pagină a cărții a fost scrisă greșit data, în loc de anul 1478 era trecut anul 1468.

 

Știai că frica de a rămâne fără material de citit se numește Abibliofobie?

 

 

Cea mai mică carte din lume se numește “Teeny Ted din Turnip Town” și face parte din Cartea Recordurilor. Cartea măsoară 100 micrometri pe 70 micrometri și are chiar și un număr ISBN: 978-1-894897-17-4.

 

Fostul președinte american Theodore Roosevelt obișnuia să citească o carte pe zi.

 

 

Unul din 5 adulți din întreaga lume nu poate citi sau scrie. Acest fapt este puțin trist deoarece, în Occident, învățământul este asigurat de stat.

 

Un studiu a descoperit că pentru o persoană care citește în mod regulat există de două ori și jumătate mai puține șanse de a fi diagnosticată cu Alzheimer. Acest fapt este uimitor și unul la care mulți oameni ar trebui să se gândească.

 

Există un cuvânt dedicat celor ce iubesc mirosul cărților vechi: bibliosmia. Destul de des, oamenii spun că preferă cărțile fizice, în detrimentul celor E-book, dar nu sunt capabili să ofere un motiv exact.

 

Când se publică o carte în Norvegia, guvernul cumpără 1,000 de exemplare, 1,500 dacă este o carte pentru copii, și le distribuie bibliotecilor din toată țara.

 

La fel cum cărțile sunt alcătuite din cuvinte și propoziții, așa suntem și noi: suma cărților pe care le-am citit. Poți asemăna cartea cu un străin sfios, care te abordează atunci când te aștepți mai puțin și se dovedește a fi un prieten de nădejde, pe care te poți baza mulți ani de acum încolo.

Dacă știi și alte curiozități care ar trebui adăugate pe listă, nu ezita să-mi spui. Și dacă te-au bucurat aceste informații interesante despre cărți, de ce să nu le împărtășești și prietenilor tăi, pe rețelele de socializare?😊

Claudia Fulea
Ultimele postari ale lui Claudia Fulea (vezi toate)